To je to što me zanima!

Mali i uspješni: Uz poticaje do bakina sira koji osvaja nagrade

Imanje OPG-a Pintar nastalo je ‘spojem’ dvaju obiteljskih imanja na kojima rade Anita, suprug, njihovi roditelji, braća, sestre i troje djece. Proizvode i jabučni sok te čips
Vidi originalni članak

Budući da je prije deset godina bio upitan otkup mlijeka, cijena bila vrlo niska i proizvodnja mlijeka nije bila isplativa, počela sam razmišljati o preradi mlijeka na svojem  domaćinstvu, odnosno o vlastitoj sirani, govori nam Anita Pintar iz OPG-a Pintar iz Čabra u Gorskom kotaru i nastavlja: 

Ostali članovi obitelji podržali su moj prijedlog i krenuli smo u realizaciju. Dignuli smo nenamjenski kredit, s visokim kamatama, i počeli uređivati podrumske prostore naše stare kuće. Tada je Ministarstvo poljoprivrede provodilo natječaje za poticaje pa se prijavila na Mjeru 6 iz Programa ruralnog razvoja i tim novcem financirala opremu za siranu. Iako u aplikaciji na natječaje treba ispuniti ozbiljne uvjete, naša sugovornica se ne žali.

- Pomogla mi je i Primorsko-goranska županija (PGŽ) te Centar za brdsko planinsku poljoprivredu. Veliku pomoć i podršku imala sam, i još imam, od naše Savjetodavne službe, posebno inženjera agronomije Predraga Janeša, stručnog savjetnika u PGŽ-u, koji me je naučio i bitnim stvarima kod prerade mlijeka - ističe Anita koju je baka naučila praviti sir. 

- Po njezinim sam receptima i počela praviti sir. No tu mi je jako pomogao i gospodin Janeš koji me je naučio sve o temperaturi zagrijavanja mlijeka i o samoj higijeni mlijeka kako bi konačni proizvod bio zdravstveno ispravan i kvalitetan. Tako pravim škripavac i polutvrdi sir Činkel. Budući da imam i malu plantažu samoniklog medvjeđeg luka, odlučila sam napraviti kuhani sir s medvjeđim lukom, koji kupci obožavaju - govori nam Anita. 

Svoje proizvode slala je na ocjenjivanje u Ptuj u Sloveniji, gdje je dobila zlatna priznanja za sva tri sira, za sok i jabučni čips. Još je jednom koristila poticaje Ministarstva poljoprivrede, drugi put kako bi kupila opremu za preradu voća, pa danas od voćaka koje rastu na imanju radi jabučni sok i čips. Dodaje da joj je ledene kiša uništila voćnjak pa joj je Županija pomogla u obnovi donacijom sadnica koje su dobili svi koji su htjeli saditi nove voćke. 

Toliko ljubavi i truda čovjek ulaže samo u nešto u što je ugrađen čitav njegov život, dok je na OPG-u Pintar u pitanju i više od toga. Naime, imanje je nastalo tako što je Anita spojila imanje svojih roditelja i muževo te su zajedničkim snagama krenuli u posao. 

- Roditelji još pomažu, sestra Adrijana je glavna u štali, a pomažu i brat, suprug te moje troje djece. Na meni je da proizvodim sir i prodam ga, odnosno svatko ima neka zaduženja. Raspored posla je jako bitan kako bismo sve obavili kako treba i na vrijeme - priča Anita. 

Uz veliki voćnjak, pažnju domaćina trenutačno traži i 10 krava, 4 junice, 3 telčića, 4 bređe kozice, kokice..., pa Anita kaže kako je ulogu poduzetnice i majke uspjela objediniti isključivo zahvaljujući velikoj pomoći obitelji. 

- Ulazak u poduzetništvo zahtijeva puno rada i odricanja te ostavlja malo slobodnog vremena. Što god smo dobili, to smo uložili u daljnje poslovanje, tako da se sve vrti u krug i svodi gotovo na puko preživljavanje - kaže Anita, no ne žali zbog odluke da se posveti poljoprivredi. 

 

Prati internetske trendove

Proizvodi OPG-a Pintar prodaju se na kućnom pragu, na tržnici u Delnicama te na sajmovima u Gorskom kotaru i Primorsko-goranskoj županiji. Uz internetsku stranicu OPG-a, Aniti je vrlo važna i promocija na Facebooku, putem kojega predstavlja nove proizvode, najavljuje sudjelovanja na sajmovima ili događanjima u čabarskom kraju na kojima će se moći kupiti proizvodi.

Puno papirologije

Papirologije vezane uz posao ima jako puno i to zna biti naporno. Puno toga treba bilježiti, mjeriti, javljati nadležnima... Na primjer: koliko sam danas podojila, koliko sam napravila sira, koliko ima jabuka, soka, koje parcele kosim, koliko na kojoj parceli dobijem kilograma sijena..., priča Anita. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • muskarac 20.04.2016.

    Vjerovatno rade sa velikim grcem u zelucu ka i ostalih 100% malih poduzetnika

  • anane 20.04.2016.

    ..genijalno,,sir sa samoniklim medvjedim lukom ;-)),ma sve mi je bilo interesantno za procitati,posto i sama obozavam sir i bilo kakav pripravak od sira bilo da se radi o kolacu,dodatku jelu il slicno,,rado bi ih i posjetila...

  • MOC JE U ZNANJU 20.04.2016.

    Gle !? Mali i uspešan !! Ma dajte ljudi , znate li o čemu pišete ?! :-P :-)))))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare