To je to što me zanima!

Mali obroci debljaju, kvare zube i mogu naštetiti jetri

Što je dulji vremenski razmak između jela, to će tijelo sagorjeti više masti. ‘Grickanje’ potiče i nastanak karijesa jer se smanjuje pH u ustima
Vidi originalni članak

Manji obroci od pet do sedam puta na dan više nisu preporuka nutricionista iako ljudsko tijelo ravnomjerno i neprekinuto opskrbljuju energijom te se izbjegava prejedanje i izgladnjivanje. Cjelodnevno “grickanje” treba zamijeniti doručkom, ručkom i večerom bez ikakvih međuobroka. Osim što povećavaju unos kalorija, lagani miniobroci usporavaju i sagorijevanje masti u organizmu, prema mišljenju vodećih britanskih stručnjaka za metabolizam, dijetetiku i nutricionizam.
- Dok jedemo, tijelo oslobađa inzulin. On pokreće stanice da iz krvi uzimaju šećer. Njegova nas energija ‘drži’ oko tri sata, nakon čega organizam počne trošiti zalihe. Što je dulji razmak između obroka, to će tijelo sagorjeti više masti - ističe profesor S. Atkin iz medicinske škole Hull York. Kako je zbog grickanja razina masti i šećera u krvi stalno povišena, pojačano rade jetra i gušterača te je veći pritisak na krvne žile. Često jedenje slatkih obroka i voća potiče i nastanak karijesa jer se smanjuje pH vrijednost u ustima.
>>>Sat i pol od čokoladice do čokoladice
Iako jedenje čokoladice ili slanih grickalica pruža zadovoljstvo, ono traje svega 15 minuta. Umor i glad javljaju se 40 minuta poslije, a za sat i pol ljudi obično posežu za novom zanimacijom.
>>>Jabuka umjesto keksa
Umjesto kolača pojedite bananu, keks zamijenite jabukom, štapiće i čips šakom suhog voća, a čokoladu oraščićima.
>>>Ručak i večera bez televizora
Nemojte nikada jesti “u hodu”, a u glavnom jelu uživajte u društvu, okruženi sa što manje stvari koje odvlače pozornost.
>>>Između obroka od 4 do 5 sati
Oduprite se grickanju barem jedanput u danu. Vrijeme između obroka ne bi trebalo biti kraće od četiri do pet sati.
>>>Kalorije u sokovima
Za međuobrok izbjegavajte smoothije i voćne sokove. Iako nisu pravi obrok, vrlo su kalorični te prepuni šećera.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • BlackdoG_1 06.07.2010.

    hm, ovo je nešto novo.. skeptičan sam.. ja se držim puno malih ali kvalitetnih obroka i stvar odlično funkcionira ;)

  • Zeljk0 06.07.2010.

    Tri obroka dnevno: Ujutro McDonalds, popodne Pizza, navečer Kebab. Sve to obilno zaliti s 2 litre piva...

  • KD666 06.07.2010.

    ovi više ne znaju što bi nasrali, prvo kažu bolje jesti češće a pomalo dok sad to ve valja više pa je bolje se 2-3 puta dnevno pošteno utući

Komentiraj...
Vidi sve komentare