To je to što me zanima!

Mališani mogu sudjelovati u kućanskim poslovima već kad napune dvije godine

Kućanski poslovi su odličan nalčin kako djecu naučiti timskom radu, odgovornisti i samostalnosti, a za to nikad nije prerano. Dapače, stručnjaci kažu da je idalno započeti s dvije godine
Vidi originalni članak

Kućanski poslovi su iznimno važni za djecu i s njima valja započeti što ranije kako bi ih mališani prihvatili kao dio rutine u vašoj obitelji - pojašnjava za Yahoo stručnjakinja za odgoj Julie Dennison.

POGLEDAJTE VIDEO: Kućanski poslovi primjereni dobi djeteta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Roditelji od djece mogu tražiti da sudjeluju u zajedničkim poslovima već kad navrše dvije godine. Naravno, zadaci moraju biti prilagođeni uzrastu, pa tako djeca sa dvije godine mogu podignuti ili spremiti igračku. Važno je pritom omogućiti im jasne upute.

- Ako djecu od najranije dobi učite konceptu značenja obitelji i pomaganju, to je važna životna vještina koja ne treba čekati - objašnjavana ona.

Kako djeca odrastaju, obveze mogu biti sve kompleksnije, pa tako mogu pomoći sa pranjem suđa ili rublja, iznošenjem smeća, pospremanjem i slično.

PRONAĐITE SE NA POPISU Kućanski poslovi koje mrzite i što to govori o vašoj osobnosti

- Većina onog što podrazumijevate pod kućanskim poslovima u redu je i za djecu sve dok ne uključuje kemikalije, oštre noževe ili druge opasnosti za zdravlje - ističe Dennison.

To će mališanima pomoći u razvoju različitih vještina, interesa i sposobnosti. Primjerice, ako je dijete sklono zaboravljati, možda nije najbolje njemu povjeriti hranjenje obiteljskog psa ili mačke.


- Djeca se razlikuju pa je vrlo važno da roditelji sami procijene kakve zadatke mogu zadati svojoj djeci - kazala je.

Situaciju će olakšati i ako djetetu date odgovornosti za koje je samo ono zaduženo.
- Primjerice, samo je dijete u kući odgovorno za iznošenje smeća ili brisanje prašine. Na taj način djeca će posvojiti tu dužnost i dobro je raditi - kaže Dennison.

RODITELJSTVO Kućanski poslovi podučit će djecu disciplini i samostalnosti

Ona vjeruje da je roditelji također moraju osmisliti nagrade za pomaganje u kućanstvu.
- Nikad ne kažnjavajte dijete tako što mu dajete kućanske poslove. Živimo u svijetu u kojem primamo nagrade kad napravimo nešto. Stoga, ako djetetu želite dati džeparac ili nagradu za dobro obavljen posao, u tome nema ništa loše - kazala je.

Budući da kućanski poslovi osnažuju samostalnost i odgovornost, djeci daju i osjećaj samopoštovanja.

- Upamtite da djeca čitavog ćivota rade ono što im kažu. Nemaju puno mogućnosti pokazati neovisnost i vlastitu odgovornost prema svijetu. Stoga je davanje zadataka lijep način da im kažete neka vam pokažu što znaju - zaključila je ona.

DODATAK TERAPIJI Nakon infarkta, lagani kućanski poslovi i hodanje ojačat će srce

Idi na 24sata

Komentari 2

  • bosanac 22 06.09.2020.

    Mogu malomorgen

  • Mario Magdić 05.09.2020.

    ščim pravljenjem nereda ???

Komentiraj...
Vidi sve komentare