Poslužen uz ukusne sireve, masline ili voće poput dinje ili jagoda, pršut najbolje dolazi do izražaja kao predjelo. No obogatit će i brojna složena jela. U tanko narezan pršut možete omotati odreske od puretine, piletine ili svinjetine, ali i povrće poput šparoga, te zapeći u vatrostalnoj posudi tako da se okusi prožmu. Malo pršuta dat će osebujnu aromu rižotima od povrća ili gljiva - možete ga prethodno kratko propržiti ili dodati potkraj kuhanja. Tjesteninu će pršut također pretvoriti u raskošno jelo. Najjednostavnije ga je dodati umacima, a ambiciozniji kuhari njime mogu puniti domaću tjesteninu poput tortelina.
Raskošni pileći savitci
Sastojci: 500 fileta pilećih prsa, 4 kriške pršuta, 4 kriške sira, dl bijelog vina, malo maslaca, sol, papar, ružmarin, majčina dušica
Priprema: Nasjeckajte piletinu na što tanje odreske, posolite ih, popaprite i začinite. Na svaki stavite krišku sira, sve omotajte pršutom. Vatrostalnu posudu namažite maslacem i u nju posložite odreske umotane u pršut. Poklopite posudu, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta, a pred kraj kuhanja podlijte bijelim vinom. Kao prilog možete poslužiti rižoto od sezonskog povrća i zelenu salatu.
Proljetna zapečena tjestenina
Sastojci: malo maslaca, 2 dl mlijeka, žličica brašna, 500 g špinata, 400 g tjestenine, 100 g nasjeckanog pršuta, sol, papar
Priprema: Načinite bešamel umak tako da na zagrijanom maslacu kratko promiješate žličicu brašna da se zapjeni, ali ne posmeđi, a zatim umiješate mlijeko i, ako želite, muškatni oraščić. Skuhajte špinat i dobro ocijedite. Skuhajte tjesteninu tako da ostane malo tvrđa. Umiješajte bešamel, špinat, sjeckani pršut, ribani parmezan, sol i papar. Istresite u lim za pečenje, pospite s još malo parmezana i zapecite 30 min na 200 stupnjeva.
Pizza s pršutom i smokvama
Sastojci: žlica maslinova ulja, 8-10 svježih smokvi, 250 g pršuta, 100 g sira feta, 1/4 šalice svježeg bosiljka, tijesto za pizzu
Priprema: Za tijesto pomiješajte 3 dl tople vode sa žličicom šećera, paketićem suhog kvasca, žličicom maslinova ulja. Dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete umjereno čvrsto tijesto. Pršut narežite na veličinu zalogaja, sir izmrvite, smokve očistite i nasjeckajte te usitnite bosiljak. Poslažite sastojke po tijestu sačuvavši malo bosiljka za posluživanje. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Krem-juha s pršutom
Sastojci: 250 g cvjetače, 250 g brokule, 3 mrkve, 2 češnja češnjaka, dl vrhnja, 100 g kuhanog slanutka, 50 g pršuta
Priprema: U hladnu vodu stavite kuhati nasjeckanu mrkvu oko 20 minuta da djelomice omekša. Dodajte cvjetove brokule i cvjetače pa kuhajte još deset minuta da omekšaju. Dodati korijen peršina i celera (u komadu) i pustiti da zakuha. U lonac ubacite listove peršina, parmezan i kuhani slanutak. Sve prebacite u sjeckalicu i dobro izmiksajte s vrhnjem. Ponovno zagrijte, pospite sitno isjeckanim pršutom i dodajte maslinova ulja.