To je to što me zanima!

Malo pršuta od jela će napraviti vrhunsku deliciju

Poslužen uz ukusne sireve, masline ili voće poput dinje ili jagoda, pršut najbolje dolazi do izražaja kao predjelo. No obogatit će i brojna složena jela
Vidi originalni članak

Poslužen uz ukusne sireve, masline ili voće poput dinje ili jagoda, pršut najbolje dolazi do izražaja kao predjelo. No obogatit će i brojna složena jela. U tanko narezan pršut možete omotati odreske od puretine, piletine ili svinjetine, ali i povrće poput šparoga, te zapeći u vatrostalnoj posudi tako da se okusi prožmu. Malo pršuta dat će osebujnu aromu rižotima od povrća ili gljiva - možete ga prethodno kratko propržiti ili dodati potkraj kuhanja. Tjesteninu će pršut također pretvoriti u raskošno jelo. Najjednostavnije ga je dodati umacima, a ambiciozniji kuhari njime mogu puniti domaću tjesteninu poput tortelina.

Raskošni pileći savitci
Sastojci: 500 fileta pilećih prsa, 4 kriške pršuta, 4 kriške sira, dl bijelog vina, malo maslaca, sol, papar, ružmarin, majčina dušica
Priprema: Nasjeckajte piletinu na što tanje odreske, posolite ih, popaprite i začinite. Na svaki stavite krišku sira, sve omotajte pršutom. Vatrostalnu posudu namažite maslacem i u nju posložite odreske umotane u pršut. Poklopite posudu, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta, a pred kraj kuhanja podlijte bijelim vinom. Kao prilog možete poslužiti rižoto od sezonskog povrća i zelenu salatu.



Proljetna zapečena tjestenina
Sastojci: malo maslaca, 2 dl mlijeka, žličica brašna, 500 g špinata, 400 g tjestenine, 100 g nasjeckanog pršuta, sol, papar
Priprema: Načinite bešamel umak tako da na zagrijanom maslacu kratko promiješate žličicu brašna da se zapjeni, ali ne posmeđi, a zatim umiješate mlijeko i, ako želite, muškatni oraščić. Skuhajte špinat i dobro ocijedite. Skuhajte tjesteninu tako da ostane malo tvrđa. Umiješajte bešamel, špinat, sjeckani pršut, ribani parmezan, sol i papar. Istresite u lim za pečenje, pospite s još malo parmezana i zapecite 30 min na 200 stupnjeva.

Pizza s pršutom i smokvama
Sastojci: žlica maslinova ulja, 8-10 svježih smokvi, 250 g pršuta, 100 g sira feta, 1/4 šalice svježeg bosiljka, tijesto za pizzu
Priprema: Za tijesto pomiješajte 3 dl tople vode sa žličicom šećera, paketićem suhog kvasca, žličicom maslinova ulja. Dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete umjereno čvrsto tijesto. Pršut narežite na veličinu zalogaja, sir izmrvite, smokve očistite i nasjeckajte te usitnite bosiljak. Poslažite sastojke po tijestu sačuvavši malo bosiljka za posluživanje. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Krem-juha s pršutom
Sastojci: 250 g cvjetače, 250 g brokule, 3 mrkve, 2 češnja češnjaka, dl vrhnja, 100 g kuhanog slanutka, 50 g pršuta
Priprema: U hladnu vodu stavite kuhati nasjeckanu mrkvu oko 20 minuta da djelomice omekša. Dodajte cvjetove brokule i cvjetače pa kuhajte još deset minuta da omekšaju. Dodati korijen peršina i celera (u komadu) i pustiti da zakuha. U lonac ubacite listove peršina, parmezan i kuhani slanutak. Sve prebacite u sjeckalicu i dobro izmiksajte s vrhnjem. Ponovno zagrijte, pospite sitno isjeckanim pršutom i dodajte maslinova ulja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare