To je to što me zanima!

Marelice su bolje od banana, a blitva od kuhane mrkve i riže

IZBJEGNITE ZATVOR Prelazak na krutu hranu velika je promjena pa birajte cjelovite žitarice kako biste izbjegli zatvor. Pomoći će i više tekućine te kretanja...
Vidi originalni članak

Početak dohrane kod djece može izazvati probavne probleme, odnosno zatvor pa je vrlo bitno pravilno kombinirati namirnice za bebine kašice.

Nutricionistica Tena Niseteo složila je zato nekoliko recepata namijenjenih za sami početak dohrane bebama već od šest mjeseci. Kruta hrana velika je promjena za bebin organizam pa u početku veliku ulogu imaju cjelovite žitarice, juhe i kuhana hrana te tekućina.

PAZITE NA KOLIČINU Zbog šećera u grožđicama ili kruhu djeca neće moći zaspati

Šljive i marelice tako su puno bolji izbor od banana, s kojima većina roditelja počinje dohranu. Pogotovo u kombinaciji s bijelom rižom, koja je također vrlo čest izbor, mogu izazvati zatvor. 

Iako je normalno da dijete nakon uvođenja dohrane nema stolicu i po sedam dana, glavni znak problema s probavom su suhe i tvrde stolice. Osim prehranom, djeci se može pomoći i s većim količinama tekućine. Najbolja je voda, ali ovisno o dobi, mogu se uvesti i kompoti, čajevi i sokovi od povrća. Pomaže i kretanje - puzanje, okretanje i slično - kako bi se potaknuo dotok krvi.  

Kašica od kruške, šljive, marelice i smokve

Sastojci: 1 marelica, manja kruška, veća šljiva, srednja smokva, 70 g kuhane riže cjelovitog zrna
Priprema: Voće ogulite i kratko skuhajte te sve zajedno s kuhanom integralnom rižom smiksajte u kašicu. Ovoj kašici možete dodati i masnoće, najbolje laneno ulje.

Kašica od piletine, batata i tikvice

Sastojci: 1 pileći batak, 50 g kuhanog batata, 50 g kuhane tikvice, 1/2 čajne žličice maslinova ulja
Priprema: Piletinu, batat i tikvicu skuhajte u vodi. Otkoštite meso i štapnim mikserom ga zajedno s batatom i tikvicom izradite u kašicu. Dodajte joj maslinovo ulje.

OPREZ S BEBAMA! Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom

Kašice od blitve i krumpira

Sastojci: 70 g kuhane blitve, 40 g kuhanog krumpira, 1/2 čajne žličice lanenog ulja
Priprema: Blitvu i krumpir skuhajte. Krumpir kroz cjedilo za čaj dobro protisnite i dodajte mu sitno nasjeckanu ili miksanu blitvu. Sve zalijte lanenim uljem.

Kašica od amaranta, kruške i šljive

Sastojci: 60 g kuhanog amaranta, 1 mala kuhana kruška, 1 veća šljiva
Priprema: Skuhajte amarant te mu dodajte kuhanu krušku i šljivu. Sve skupa smiksajte štapnim mikserom u glatku kašicu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare