To je to što me zanima!

Masnoće iz hamburgera i sladoleda vladaju mozgom

Masnoća iz namirnica, poput hamburgera i sladoleda, ide direktno u mozak i šalje poruku tijelu da ignorira signal sitosti
Vidi originalni članak

Čovjek postaje rob signala koje mozgu šalje hamburger, a signali glase: nemoj prestati jesti. Jer, masnoća iz namirnica, poput hamburgera i sladoleda, ide direktno u mozak i molekule masnoće navode mozak na slanje poruka stanicama u tijelu da ignoriraju signale leptina i inzulina koji ograničavaju apetit i zato dolazi do prejedanja, što su dokazali američki znanstvenici. Njihovi britanski kolege sa Instituta za psihijatriju u Londonu otkrili su da sladoled trenutno djeluje na centre u  mozgu koji reagiraju na okuse te uzrokuju užitak. Do sada su napravljena istraživanja samo sa sladoledom okusa vanilije. Kliničkim ispitivanjima pratila se aktivnost dijela mozga u stanju mirovanja, te nakon jedenja sladoleda. Pokazalo se da već jedna žlica sladoleda uzrokuje osjećaj užitka i čini ljude sretnijima.  Hrana ima moćan utjecaj na mozak čovjeka, a u prilog tome idu i rezultati Sveučilišta u Pennsylvaniji koji pokazuju da se tijekom žudnje za određenom hranom u mozgu aktiviraju  ista područja kao i tijekom žudnje ovisnika za opijatima.

Ovisni o chili papričicama
Kapsaicin, kojeg ima u ljutim chili papričicama i potiče lučenje endorfina. Osjećaj ugode se događa tako što kapsaicin spaljuje živčane završetke na jeziku, pa kako bi se zaštitio od ozljede, mozak luči sredstvo protiv boli- endorfin-koji uzrokuje ugodnu omamljenost. Neki zbog toga postaju pravi ovisnici o chili papričicama.

Žene teže odolijevaju
Čak 97% žena i 67% muškaraca iskusilo je neobjašnjivu želju za određenom hranom u kojoj se čovjek ponaša potpuno ovisnički. Takva žudnja je u potpunosti psihička, a ne fiziča. Muškarci  žude za slanom i masnom hranom, a žene za slatkom hranom.

Hrana određuje omiljene boje
Ideja o tome kako djevojčice vole ružičastu, a dječaci plavu boju ima znanstveno utemeljenje, tvrde Britanci. Naime, u prvim zajednicama žene su sakupljale bobice, koje su bile većinom ružičaste boje, a muškarci su lovili za vedrog vremena dok je nebo bilo prekrasno plavo.

Govedina tjera na prejedanje

Specifična vrsta masnoća - palmitinska kiselina - koja se nalazi u govedini, maslacu, siru i mlijeku osobito je uspješna u pokretanju prejedanja, ustvrdili su američki znanstvenici. Dokazali su i da banana u sebi sadrži vrstu bjelančevine-tryptophan- koju tijelo pretvara u serotonin pa banane pobuđuju sreću.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare