To je to što me zanima!

Maštanje i omiljena glazba mogu smanjiti bol i strah

Umjesto gutanja tableta, jake bolove ili strahove od cijepljenja ili zubara ublažit će jednostavne tehnike vizualizacije i slušanje dragih pjesama
Vidi originalni članak

Umirete li od straha na zubarskoj stolici ili se “zelenite” na vađenju krvi, imajte na umu da vizualizacija može umanjiti bol i otjerati strah. Prema montrealskoj studiji, emocije, ili raspoloženje, u neraskidivoj su vezi s osjećajem boli. Promatranje omiljene fotografije ili dozivanje te slike u mislima i slušanje omiljene glazbe ima anestetičko djelovanje zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju i djeluju na mozak tako da ublažavaju bol.
- Kako bismo drukčije mogli objasniti fenomen hoda po usijanoj žeravici ili snagu sportaša koji bez obzira na pretrpljene bolove i dalje ostaju u igri - objasnio je Lorimer Moseley, predavač na sydneyskom sveučilištu.
Izbacite, zgazite, istjerajte bol iz tijela u mislima. Bacite je u zahod ili zapalite, a zatim stvorite sliku najljepšeg mjesta na svijetu, utočištu od boli i straha. Obojite je bojama, glazbom, mirisima, savjetuju stručnjaci.

Strah i kronična bol nestaju vizualizacijom
Kako bi se suočili s kroničnim bolovima, ispitanicima u američkoj studiji pomoglo je predočavanje boli kao plamena koji se polako gasi ili prljave vode koja nestaje iz tijela. 



Meditacija i molitva snažno su oružje
Pacijenti od boli bježe umjesto da je prihvate i neutraliziraju, kaže liječnik R. Bonaktar. Meditacija ili molitva potiču opuštanje i osvješćuju bol, ali bez usredotočenosti na nju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare