To je to što me zanima!

Maturalne haljine koje neće skupljati prašinu u ormaru

Uloga svečanih haljina je da se žena u njoj osjeća lijepo i zavodljivo te ju nosi i nakon svečanosti, a ne da postane samo podsjetnik na dobru zabavu
Vidi originalni članak

Izgled krhke “princeze” u raskošnoj haljini koja skriva pravo lice malo po malo postaje stvar prošlosti. Svjesne da život ni po čemu nije bajka, mlade djevojke žele jasno pokazati samouvjerenost i čvrste stavove, kako u svemu drugome, tako i u odijevanju.
Za svaku tinejdžerku maturalna zabava prilika je da vlastitim poimanjem ljepote istakne osobnost.
A inspiraciju za savršen izgled pronalaze na modnim pistama, hollywoodskim crvenim tepisima, ali i stranicama starih časopisa gdje nailaze na zaboravljene modne izričaje.
Najpoznatiji svjetski dizajneri ove proljetno-ljetne sezone predstavili su haljine jednostavnih krojeva, bez nekog posebnog pravila u duljini i s malim odmakom od klasike u boji te vrsti materijala. Klasični komadi odjeće jednako su neiscrpna inspiracija modnim dizajnerima, svjetskim celebrityjima, ali i svakoj mladoj ženi koja želi izgraditi vlastiti stil odijevanja.
Na svečane filmske premijere i dodjele prestižnih nagrada vratio se duh “starog” Holllywooda. “Vintage” haljine, ponajviše iz pedesetih godina prošloga stoljeća, ponovno su pronašle svoje mjesto na modnoj sceni.
Lepršavog A kroja, visoko rezane u struku s kopčanjem oko vrata ili potpuno otvorenih leđa i ramena, danas nose neke nove Merlinke. Pedesetak godina prije negoli je Marilyn Monroe proslavila prije spomenutu haljinu, dvoje je francuskih dizajnera pomicalo granice ženskog odijevanja - Coco Chanel i Paul Poiret. Iako je Coco zbog svojih zavidnih sposobnosti samopromocije ostala zapamćena kao najutjecajnija u prvoj polovici 20. st., Poiret je ponio titulu “prvog modnog kreatora u povijesti”.
A u modno nasljeđe ostavili su nam “malu crnu haljinu” i onu pod nazivom “La vague” (u prijevodu val). O prvoj nije potrebno puno toga reći, dovoljne su dvije riječi - Audrey Hepburn.
Druga je manje poznata, ali jednako utjecajna sve do današnjih dana. Rezana ispod grudi, kako bi naglasila dekolte, u ravnoj se liniji spušta do poda, a doživjela je mnoge inačice tijekom godina.
Osim već provjerenih (klasičnih) boja večernjih haljina - crne, bijele, sive ili crvene, glamur će naglasiti srebrna ili zlatna, ali i neke intenzivnije nijanse poput ljubičaste, boje fuksije i svih nijansi žute i zelene. Ne zaboravite i na kombiniranje dviju jakih boja, primjerice žute i tamnoplave, uz pravilo da je jedna uvijek puna, dok je druga nešto zagasitija.
Jedan od omiljenih modnih dodataka za večer već je nekoliko godina i pismo-torbica, a prva je dizajnirana još dvadesetih godina prošlog stoljeća. I baš negdje u to vrijeme slavna Coco Chanel je izjavila: "Najbolja boja na svijetu je ona koja vama dobro pristaje.", naglašavajući koliko su osobnost i karizma važni u odijevanju.

Klasiku razigrajte modnim dodacima
Na australskom Tjednu mode jedna od najutjecajnijih dizajnerica u Sydneyu, Lisa Ho, vrlo je uspješno prezentirala kako u jednostavnoj haljini možete ipak izgledati drukčije od ostalih. Oslikani materijal, intenzivna boja, neuobičajeni komad nakita, cipele ili torbica te make up pomiču granice klasike.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • DorothyPerkins 24.05.2008.

    Prva je najbolja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare