To je to što me zanima!

Mesne okruglice: Mini zvijezde na bogatom ljetnom jelovniku

Pirjane u umacima s povrćem, pečene na štapićima za ražnjiće ili pripremljene u kalupima za muffine, sočne mesne loptice nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Vidi originalni članak

Goveđe okruglice u umaku od pečenih rajčica 

Sastojci: Umak: kg rajčica, maslinovo ulje, po žlica listića ružmarina, peršina, korijandra i limunske trave, 2 lovorova lista, 6 češnjeva češnjaka, sol, papar; okruglice: 2 kriške bijeloga kruha, 1/2 šalice mlijeka, luk, 500 g mljevene govedine, jaje, 1/3 šalice nasjeckanih listića bosiljka, 1/3 šalice naribanog parmezana, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Stavite rajčice u lim za pečenje. Prelijte s puno maslinova ulja i dodajte začine. Zgnječite češnjak i dodajte u lim. Začinite solju i paprom pa pecite pola sata. Izvadite iz lima pa odstranite lovorove listove. Ispasirajte te ostavite sa strane dok ne pripremite mesne okruglice. Stavite kruh u posudu i zalijte mlijekom pa ostavite da odstoji pet minuta. Dodajte nasjeckani luk, mljeveno meso, jaje, bosiljak, sir i pola količine peršina. Začinite solju i paprom. Pomiješajte rukama i oblikujte u okruglice. Ugrijte ulje u tavi pa pržite okruglice dok ne dobiju boju. Poslužite s umakom i pospite ostatkom peršina.

Okruglice u bijelom umaku

Sastojci: Okruglice: Šalica krušnih mrvica, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice nasjeckanog luka, 1/4 žličice pimenta, češnjak, sol, papar, 1/2 šalice mlijeka, žličica Worcestershirea, 200 g mljevene govedine, 200 g mljevene svinjetine, jaje + bjelanjak, ulje; umak: 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, 1,5 šalica goveđeg temeljca, žličica Worcestershirea, 1/4 šalice vrhnja za kuhanje, sol, papar, 2 žlice peršina

Priprema: Zagrijte u tavi maslac na umjerenoj vatri. Dodajte luk, češnjak, piment, sol i papar. Pržite pet minuta. Zalijte mlijekom i dodajte Worcestershire. Neka zakuha pa pospite krušnim mrvicama te miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Pustite da se ohladi. Dodajte meso, jaje i bjelanjak. Pomiješajte. Premažite pladanj uljem pa na njega poredajte okruglice i ostavite u hladnjaku sat vremena. Ugrijte pećnicu na 200°C i pecite okruglice 20 minuta. Otopite maslac te dodajte brašno i miješajte nekoliko minuta. Zalijte temeljcem i dodajte Worcestershire. Neka zakuha pa ulijte vrhnje i dodajte okruglice. Smanjite vatru i kuhajte desetak minuta. Začinite solju i paprom. Pospite peršinom i poslužite.

Okruglice od janjetine s povrćem

Sastojci: Okruglice: 450 g mljevene janjetine ili govedine, luk, 2 kriške odstajaloga kruha, jaje, žlica peršina, žličica kumina, žličica paprike u prahu, sol, papar; povrće: 450 g krumpira, 400 g rajčica iz konzerve, zelena paprika, mrkva, 4 češnja češnjaka, žlica maslinova ulja, 240 ml vode, sol, papar 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Odvojite koricu od mekog dijela kruha i namočite u vodi, zatim pomiješajte sve sastojke za okruglice osim mesa. Dobro sjedinite pa tek onda dodajte meso i još rukama pomiješajte. Oblikujte u loptice i ostavite u hladnjaku pola sata. U vatrostalnu posudu poredajte povrće i loptice pa dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve, vodu i maslinovo ulje. Začinite solju i paprom, promiješajte te pecite 45-50 minuta.

Okruglice s tjesteninom

Sastojci: Okruglice: 2 žlice maslinova ulja, luk, češanj češnjaka, 75 g pinjola, 400 g mljevenog mesa, limetin sok, jaje, 140 g krušnih mrvica, šaka peršina, sol, papar; umak: celer, mrkva, luk, češanj češnjaka, 750 g rajčica, šalica nasjeckanog peršina, šalica listića bosiljka, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice maslaca, 300 g špageta 

Priprema: Ugrijte ulje u tavi pa prepržite luk, češnjak i pinjole. Pomiješajte mljeveno meso s limetinim sokom, jajem, krušnim mrvicama i peršinom. Dodajte luk, češnjak i pinjole te još promiješajte. Začinite s malo soli i papra. Oblikujte smjesu u okruglice i stavite na pladanj. Ostavite ih da odstoje sat vremena u hladnjaku. Za to vrijeme napravite umak. Nasjeckajte rajčicu, celer, mrkvu, luk i češnjak. Pospite začinima pa prelijte uljem i kuhajte sat vremena. Dodajte maslac i kuhajte dok se ne zgusne, još oko deset minuta. Ugrijte ulje u tavi i ispržite okruglice, a za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Poslužite uz umak posuto peršinom.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • sindica2 16.08.2014.

    O da,može,može,u svim kombinacijama i na sve načine..........:))))))))))))

  • bbbdado 16.08.2014.

    Uvijek dobrobošle

  • Lahorka Schadenfreude Zluradić 16.08.2014.

    obožavam ovo jest...kad mama od dragog to napravi za ručak već 30 sata nakon jela idem krišom u kuhinju i još onako na stoječki čvrken koju iz tave XD

Komentiraj...
Vidi sve komentare