Mnogobrojni Bjelovarčani desetljećima, ako ne i stoljeće, na tržnici kupuju kvargl. Prodaje ga i Milkica Galović (63) iz bjelovarskog prigradskog naselja Trojstveni Markovac.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ona već 40 godina radi tu deliciju od sira i treća generacija je u obitelji koja se time bavi. Radile su je i njezina majka i baka. Milkica svakog četvrtka i subote dolazi na tržnicu noseći po 50 komada kvargla i, kako kaže, sve ih proda. Tajnu zanata je naučila od majke, a ona od svoje. Kaže da je još baka radila kvargl po istoj recepturi. Gotovo stotinu godina iz te obitelji kvargl stiže na tržnicu.
- Naslijedila sam majku u proizvodnji kvargla, jer sam prije toga njoj pomagala dok nisam savladala sve tajne. Sama sam ih počela raditi kad sam imala 23 godine i od tada dolazim i na tržnicu. Na nesreću nakon mene nitko neće u mojoj obitelji nastaviti s time, tako da će se tradicija koju sam naslijedila ugasiti - rekla nam je tužno Milkica. Svi na mliječnom dijelu tržnice rekli su nam da je njezin proizvod bez premca.
Kvargl se radi od svježeg sira i ima oblik stošca, a težak je oko 120 grama. Gospođa Galović nam je ispričala recepturu staru najmanje 100 godina.
- Svježem siru dodaju se sol, ljuta i slatka paprika. Neki vole staviti i bijeli luk, ali to nije onaj proizvod koji su radili moja baka i mama. Svježe mlijeko se ‘sastane’ u kiselo mlijeko, koje zagrijem i potom iscijedim višak tekućine. Tako dobivenoj smjesi dodajem sol, ljutu i slatku papriku. Sve se radi ručno i svaka ‘prga’, kako neki to u Bjelovaru zovu, oblikuje se u stožac - ispričala je Milkica Galović.
Dodala je kako već godinama po osjećaju zna koliko treba dodati soli i paprike pa joj ne treba ni vaga.
- Kvargl može biti s manje ili više ljute paprike, kako koji kupac voli. Nakon što se oblikuje u stožac, stavljam ga u pušnicu gdje na laganom dimu provede dva dana i tad je gotov proizvod - pojašnjava nam mljekarica kojoj uglavnom dolaze poznati, vjerni kupci.
Kaže da su u obitelji uvijek uzgajali vlastite krave kako bi mogli biti sigurni da će i mlijeko biti najviše kvalitete, a samo od takve sirovine se može dobiti i pravi konačni proizvod.
Cijena jednog kvargla je već pet godina sedam kuna. Prije je stajao pet kuna, ali kako je sve poskupjelo, tako je i tome mliječnom proizvodu cijena skočila.
Milkica Galović nam je rekla da subotom dolaze po kvargl i kupci iz drugih gradova, prvenstveno oni koji su rođeni u Bjelovaru, a sad ih najviše živi u metropoli. Bjelovarski kvargl dobio je proteklog tjedna zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija.
Hrvatska sad ima 25 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Pitali smo Milkicu Galović hoće li podignuti cijenu kvargla. Nasmiješila se i rekla da cijenu formiraju ponuda i potražnja, a ne Europska komisija.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: