To je to što me zanima!

Mineralna voda lako 'skida' sladoled, a mlijeko voće

Voda i domestos ili limunov sok lako uklanjaju mrlje s bijelih tkanina, a crveno vino očistit će mješavina blagog deterdženta, mlake vode i octa
Vidi originalni članak

Pri čišćenju mrlja s odjeće najvažnije je da djelujete odmah jer tada pomaže već i ako nanesete malo blagog deterdženta za pranje posuđa te dobro istrljajte. Ako vam je u šetnji rivom kuglica sladoleda zalutala na omiljenoj majici, odmah je natopite mineralnom vodom te nakon šetnje operite u perilici. Za mrlje na bijelim tkaninama možete pripremiti i mješavinu domestosa i vode koja je posebno učinkovita. Česte nezgode ljeti su i mrlje od crnog vina, a njih ćete odstraniti ako žlicu blagog deterdženta za pranje posuđa pomiješate s pola šalice mlake vode i bijelog octa te sve dobro utrljate. Mrlje od piva poprskajte lakom za kosu i prebrišite čistom krpom.Pomoću octa uklonit ćete i mrlje znoja s pamučnih i lanenih tkanina. Namočite krpu u ocat i istrljajte. Ako je riječ o svili, odjeću uprljanu znojem rasprostrite i trljajte krpom namočenom u čistom špiritu.

Mlijeko “skida” voćne mrlje
Mrlje od voća s pamučnih tkanina najprije isperite toplom vodom. Nakon toga na umrljani dio nakapajte prozirni deterdžent za pranje posuđa te isperite. Ako mrlja nije nestala, umočite je u toplo mlijeko i isperite. Ako je odjeća bijela, rabite i limunov sok.

Krv se pere u posoljenoj vodi
Mrlje od trave na odjeći očistite mješavinom alkohola ili etera i amonijaka u omjeru 2:1. Odjeću umrljanu čajem ili kavom umočite u mlijeko, dodajte malo deterdženta i pustite da djeluje tijekom noći. Mrlje od krvi najbolje je ukloniti ako odjeću isperete u hladnoj i slanoj vodi.

Možete oprati i nakon plaže
Na mrlju na hlačama ili kupaćem kostimu koja je nastala od kreme za sunčanje nanesite malo tekućeg deterdženta za suđe ili odjeću, istrljajte i operite u perilici.

Na mrlje od rajčice i kečapa najbolje je staviti dječji puder, a nakon što se osuše, iščetkajte ih i operite odjeću. Pomoći će i ispiranje u hladnoj vodi te namakanje u otopini glicerina

Odjeću s mrljama od crvenog vina koje su se već osušile stavite tijekom noći u hladnjak, a ujutro samo isperite

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare