To je to što me zanima!

Mišićima treba od 18 do 36 sati da se oporave nakon napora

Pozor: Ljudi koji fanatično vježbaju svaki dan riskiraju ozljede, a ova loša navika postaruje tijelo te loše djeluje na cjeloukupno stanje organizma, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Neprekidan umor, bol u mišićima i bezvoljnost mogli bi biti upozorenje tijela da mu ne dajete dovoljno odmora između treninga. 

Osim što tako riskirate ozljede, to je loša vježbačka navika koja postaruje tijelo. 

- U dvadesetima je potrebno oko 18 sati da bi se popravila mišićna vlakna nakon tjelovježbe. U četrdesetima se to povećava na 36 sati - kaže John Higgins sa Sveučilišta u Teksasu te nastavlja: “Forsiranje vježbanja prije nego što se mišići oporave može izazvati upale, što dodatno otežava vježbanje, a može poremetiti i rad imunološkog sustava te ritam spavanja. Kako bi se to spriječilo, odmorite se između treninga. Nikad se ne smijete osjećati posve iscrpljenima, a jedan dan u tjednu nemojte raditi ništa ili radite lagane vježbe istezanja”. 

- Odmor je jedna od najvažnijih komponenti kvalitetnog treninga jer, ako je tijelo iscrpljeno, onda izostaju i rezultati. Stoga uvijek slušajte tijelo i dajte mu da se regenerira - kaže Andrea Valušek, mag. kineziologije.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • More22 19.09.2014.

    Gluposti! Moze se trenirati i dvaput dnevno u teretani,ALI treba ZNATI sto,kako i koliko!I bit ce sve u redu.

  • arhex 11.09.2014.

    svaku skupinu mišića jednom u tjednu, ali trbuh sigurno ako ne svaki, onda barem svaki drugi dan, a leđa 2 put tjedno

  • bleky_1 11.09.2014.

    u dvadesetima mi odmor uopce nije bio potreban

Komentiraj...
Vidi sve komentare