24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Mislili da im je sin nespretan, a onda saznali da ga ubija tumor

Dječaku, čiji roditelji su mislili da je samo nespretni četverogodišnjak, dijagnosticiran je neizlječiv tumor na mozgu. Ima još najviše dvije godine života. Maleni nije ni svjestan kroz što prolazi
Vidi originalni članak

Tjedan dana prije dolaska u bolnicu Atticusovi roditelji su primijetili da se njegova nespretnost s vremenom povećava, a ne smanjuje kao kod druge djece. Potom su mu na glavi pronašli malu kvržicu. Otišli su na pregled na kojem im je pedijatar rekao da nije u pitanju ništa ozbiljno. Ali se prevario. 

Uvjerio je roditelje da je u pitanju samo kvržica i da prate promjene na njoj. Stanje se pogoršalo, Atticusu je ravnoteža bila sve gora i odlučili su otići u hitnu. U bolnici je Atticusu nakon rendgena glave ustanovljeno da ima rijedak oblik raka.

Liječnici su pronašli neizlječivi tumor, difuzni intrinzični pontini gliom (DIPG), na Atticusovom mozgu i rekli roditeljima da dječak ima vjerojatno oko devet mjeseci života.

- Tumor se nalazi na moždanom deblu i ne može se ukloniti kirurškim zahvatom. Rekli su nam da djeca koja pate od ovog tumora obično ne žive duže od dvije godine, ali da je to maksimalna dužina života, a to nas je uništilo - izjavio je Atticusov otac Blaize za Daily Mail.

JAKO OPASNA NAVIKA Odrezali joj palac: Godinama je grizla nokte pa dobila opaki rak

Nakon ovih vijesti, Atticusovi roditelji su ga poslali na eksperimentalno liječenje koje ga neće izliječiti, ali bi moglo pomoći tisućama djece s DIPG-om u budućnosti.

Utvrđeno je da se godišnje u Velikoj Britaniji DIPG dijagnosticira kod 20 do 30 djece, te 300 u SAD-u, ali da samo 10 posto pacijenata živi dulje od 2 godine nakon postavljene dijagnoze.

- Rekli su nam da ima do dvije godine života, ali to će vjerojatno biti maksimum. To nas je uništilo - izjavio je Atticusov tata.

- On je tako sretni dječak, koji se lijepo razgovara i igra. Nije svjestan koliko je teško to što prolazi - jedan dan može hodati, a sljedeći ne može, ali on misli da je tako svima - objašnjava Blaize.

DIPG je tip tumora na mozgu visokog stupnja malignosti koji je agresivan i brzo se razvija. Pojavljuje se u moždanom deblu - gdje se spajaju mozak i leđna moždina - koja je odgovorna za vitalne tjelesne funkcije kao što su disanje, spavanje i krvni tlak.

Zbog toga bi operacija na Atticusovom tumoru bila izrazito opasna. No unatoč tome što njihov sin ima još jako malo vremena, par se nada da će podići što više svijest o njegovom stanju kako bi taj opaki rak ubio što manje djece u budućnosti.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • alcapone123 10.09.2018.

    A sranj........!!!!!

  • MOC JE U ZNANJU 10.09.2018.

    Daleko bilo . :-(((

  • Little Tut 10.09.2018.

    I kakve je veze imala kvržica na glavi, ako dijete ima tumor moždanog debla? Nikakve. Inače, ako imate potrebu senzibilizirati čitateljstvo, možete se prošetati do Klaićeve bolnice, nažalost, tamo ima i previše dječice s neizlječivima bolestima. Ali, pretpostavljam da vam je lakše prepisati s Daily maila.

Komentiraj...
Vidi sve komentare