To je to što me zanima!

Mladi Splićanin kuhao za Pamelu, Bonu Voxa i elitu

Već sam 'ispekao zanat’ sa svjetskim zvijezdama, kaže Špiro Pavlić, 23-godišnji Splićanin te ukupni pobjednik, ali i najmlađi natjecatelj “Bisear mora”
Vidi originalni članak

Za mjesec dana idem na Maltu, na privatnu jahtu, gdje ću kuhati za dansku kraljevsku obitelj. Već sam 'ispekao zanat’ sa svjetskim zvijezdama - Pamela Anderson, Bono Vox i George Clooney su na toj istoj jahti bili oduševljeni mojim specijalitetima. Već prvog dana bih im pripremio jela nakon kojih nisu imali ama baš nikakvih zahtjeva, nego bi se potpuno prepustili mojoj kuhinji, kaže Špiro Pavlić, 23-godišnji Splićanin. On je ukupni pobjednik, ali i najmlađi natjecatelj trećega međunarodnog natjecanja “Biser mora”, na kojem se u Makarskoj natjecalo 40-ak kuhara iz Slovenije, Italije, BiH, Crne Gore, Srbije i Albanije. Mladi Splićanin već nosi neslužbenu titulu “ambasadora hrvatske gastronomije za elitu”, koju je dobio od gastro-stručnjaka, pisaca i novinara.
- Sve je i počelo nakon prvog 'Bisera mora’ kada su me bukvalno 'otkrili’. Uslijedili su brojni pozivi, među kojima je bio i taj za privatnu jahtu kraljevske obitelji - kaže skromni Pavlić, koji je za 24sata spremno otkrio tajne svojih recepata s kojima je pobijedio u kategorijama juhe i hladnog predjela, glavnog jela i deserta. Jedino što nije htio otkriti su točne količine sastojaka. No, ako ste imalo vješti u kuhinji lako ćete ih “odmjeriti”. Pamela Anderson strogo se pridržava vegetarijanske prehrane. Na njezinu se jelovniku nikad neće naći riba ni plodovi mora.Slavni glumac George Clooney voli vrhunske delicije, ali podjednako uživa i u brzoj hrani, poput slasnog hot doga sa senfom. Frontmen benda U2 Bono Vox na svojim putovanjima voli kušati izvorne delicije. Za posjeta arajevu uživao je u ćevapima i domaćoj rakiji.

Domaći torteloni
Sastojci: Tijesto za tortelone: 300 g brašna, tri jaja, pola žličice praha od vrganja, prstohvat soli, dvije žlice vode Nadjev: orada, mlada blitva, maslinovo ulje, češnjak, peršin, sol i papar
Priprema: Umiješamo tijesto za tortelone u zdjeli i ostavimo u hladnjaku sat vremena da se ohladi. Nakon toga razvaljamo tanko tijesto. Na zagrijanome maslinovu ulju popržimo isjeckano meso orade s blitvom izrezanom na reznace. Sve začinimo solju, paprom, češnjakom i peršinom. Kad je smjesa gotova, punimo tortelone i kuhamo ih u posoljenoj, kipućoj vodi. U drugoj posudi na maslacu prodinstamo svježe začinsko bilje i prelijemo tortelone.

Nadjeveni brancin
Sastojci: brancin, bademi, češnjak, peršin, bosiljak, parmezan, cikorija, med, šećer, maslinovo ulje, začini prema želji
Priprema: Ribu očistimo, izvadimo središnju kost i ostale koščice, začinimo i umotamo u rolu. Na vrh stavimo smjesu samljevenih badema izmiješanih sa začinima (koji se usitne i izmiješaju alla pesto genovese) i tako ribu gratiniramo. Blanširamo cikoriju te dodamo na karamelizirani šećer uz dodatak meda.

Čokolada s maslinovim uljem
Sastojci: čokolada, maslinovo ulje, jaja, maslac, konjak, šećer
Priprema: Čokoladu rastopimo na maslinovu ulju. Žumanjak pjenasto istučemo sa šećerom u prahu i konjakom. Dodamo rastopljeni maslac i postupno dodajemo prethodno u snijeg istučeni bjelanjak. U tu smjesu lagano umiješamo već rastopljenu čokoladu. Stavimo u kalup i stavimo sat vremena u duboko zamrzavanje. Pri serviranju čokolada se izvadi iz kalupa i prelije maslinovim uljem

Idi na 24sata

Komentari 2

  • muskarac 10.03.2008.

    bravo bravo.....

  • antisa75 08.03.2008.

    Čestitam majstore!! Tek su ti 23 godine i to je pohvalno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare