To je to što me zanima!

Mobitel uništava zdravlje na mnogo različitih načina

Od alergijskih reakcija i zaraza, do prometnih nesreća, mobitel uništava zdravlje ljudi na više načina, a ne samo poznatim EM zračenjem
Vidi originalni članak

Iako internetom kruže filmovi kako je moguće pomoću zračenja dvaju mobitela skuhati jaje te se često čuju vijesti o štetnosti mobitela na trudnice, ljudski mozak, srce i dr., najnovija znanstvena istraživanja nisu našla nikakve čvrste dokaze o štetnosti za zdravlje.
- Radijska frekvencija koju proizvodi mobitel nije ni na koji način povezana sa zdravljem korisnika - kaže Peter Long, glasnogovornik američke agencije za hranu i piće. Mobiteli se koriste elektromagnetskim valovima za prijenos informacija, stoga moraju zračiti. No sva su živa bića na Zemlji stalno izložena prirodnom “bombardiranju” EM valova svih frekvencija, od kozmičkih zraka do valova koje odašlilju zidovi, čak i tlo.
Ipak, bez obzira na studije koje tvrde kako zračenje mobitela ne šteti, dobro je biti oprezan, osobito djeca do 12 godina. Njihov se živčani sustav intenzivno razvija pa bi se mobitelima trebala koristiti samo u krajnjoj nuždi. Jednako tako, dobro je mobitel odložiti barem jedan metar od tijela, pogotovo tijekom spavanja, i izbjegavati nositi ih u džepovima ili blizu srca bez obzira na to što su isključeni. Niti SMS poruke nisu dobro rješenje jer često tipkanje izaziva upale živaca

Prejak zvuk oštećuje sluh
Zvuk govora je snage oko 60, a MP3 uređaja oko 100 decibela.
Budući da se mobiteli sve više koriste za slušanje glazbe, dobro je da zvuk ne bude jači od 85 decibela jer će oštetiti sluh.

Opasnost razgovora u vožnji
Možda zračenje ni ne utječe posebno na rad mozga, ali razgovor to zasigurno čini. Uporaba mobitela u vožnji smanjit će pozornost najmanje 37 posto, što može imati i te kako opasne posljedice za zdravlje vozača i suputnika.

Djeca trebaju biti posebno oprezna

Nisu samo pričalice za upravljačem odgovorne za prometne nesreće. Djecu pri prelasku ulice mobiteli bitno zbunjuju i odvlače im pozornost, a to povećava rizik. Djeca, dok se koriste mobitelom, gotovo nikad ne pogledaju lijevo i desno.

Fantomska zvonjava i vibracija
Korisnici mobitela često osjećaju “fantomske” vibracije i zvukove, a to može biti vrlo iritirajuće. Svakodnevna uporaba mobitela stvara automatske veze u mozgu pa se ljudima katkad čini da on vibrira čak i ako je isključen.

Zbog mobitela zaraza u bolnicama je vjerojatnija
Mobiteli su pravi mali “raj” za bakterije svih vrsta, no samo deset posto radnika u zdravstvu svaki dan čisti svoje mobitele. To je zdravstvena opasnost i za njih i za pacijente, pokazalo je istraživanje provedeno u turskim bolnicama.








Idi na 24sata

Komentari 4

  • sunday 13.10.2013.

    Ne bih se složila s tim da EM zračenja nisu štetna...naprotiv, sve više istraživanja upućuju suprotno!

  • user_39916 31.08.2009.

    Mobitel može i pomoći zdravlju !

  • Mungos26 27.08.2009.

    Ajde sad taj naslov objasnite ljudima koji su mobitel shvatili kao potrebu

Komentiraj...
Vidi sve komentare