To je to što me zanima!

Moć pozitivnih misli može pobjediti osobne demone

Najveći izazov je sebi priznati da postoji problem u vlastitom životu koji se “rješava” bijegom u poroke za kojima se poseže zbog ranjivosti
Vidi originalni članak

Poroci nisu dio osobnosti koji je nepromjeniv, oni ne moraju biti dio vaše svakodnevice. Najveći izazov je samome sebi priznati da postoji problem u vlastitom životu koji se “rješava” bijegom u nezdrave navike. Bez obzira koja je ovisnost posrijedi, ljudi za porocima poput nezdrave hrane, alkohola ili pušenja posežu zbog svoje ranjivosti. Takve navike vode u ovisnost i samo nakratko pružaju osjećaj olakšanja, a dugoročno rade veliku štetu tijelu i psihi. Treba djelovati odmah i donijeti odluku o prestanku jer je to prvi korak u borbi sa svojim demonom. Nakon što ste osvijestili štetu koju vam čini, popišite na papirić negativne posljedice neželjene navike. Zalijepite ga na vidljivo mjesto kao podsjetnik u trenucima krize.
Rješavanje problematičnih poroka ne ide preko noći, pa je potrebno stalno ponavljanje svih dobrih stvari koje su uslijedile nakon odluke o prestanku. Ponavljanje misli o pozitivnoj promjeni koja se dogodila, vašom voljom, izuzetno je motivirajuće i pomaže da se ne poklekne. U trenucima neodoljive želje napasti se teško riješiti samo snagom volje, pa zasučite rukave.

Zamjena poroka novom aktivnošću
Kako biste što manje mislili o poroku kojeg se teško odreći, pod hitno započnite s nekom sportskom ili kreativnom aktivnošću. Trčanje, igranje badmintona ili planinarenje odagnat će napasne misli i pomoći vam stvoriti novu, zdravu naviku koja zamjenjuje stari problem.

Samo kukavice ne traže pomoć
Nemojte se sramiti potražiti stručnu pomoć. Prijatelji su tu da vas saslušaju, ali oni ne mogu znati što je korijen vašeg problema koji uzrokuje neželjeno ponašanje. Za to postoje školovani stručnjaci, čiji je posao upravo pomaganje u kriznim situacijama.

Objavite odluku prijateljima
Ako ste čvrsto odlučili riješiti se navike koja vam šteti, objavite tu odluku obitelji i prijateljima. Tako ona dobiva na težini, a to će vas natjerati da je se dosljedno držite. U suprotnom, trpjet ćete prigovore svoje okoline. Umjesto negodovanja, neka budu ponosni na vas. Ustrajete li, i sami ćete biti ponosni jer poznato je da je najteže pobijediti samoga sebe. Na vama je odluka da li želite biti životni pobjednik ili životni “luzer”.

Nagradite svoj napredak
Promatrajte vlastiti napredak. Zamijetite koliko ste napredovali ili koliko još morate učiniti da biste pobijedili svog zločestog dvojnika. Nagradite se. Makar pomak bio i u nanokoracima, bitno je da se neprestano motivirate, a nagrađivanje motivira. Od uživanja u finoj čokoladi, kupnje omiljenog modnog časopisa pa do odlaska u najdraži spa centar, osjećat ćete se bolje jer nagrada manifestira vaše postignuće.










Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare