To je to što me zanima!

Moćno djelovanje: Ulje origana liječi akne, uklanja loš zadah...

Maslinovo ulje je prijatelj srca, origanovo je prirodni antibiotik, ulje argana hidratizira kožu i jača nokte, dok se lavandino pokazalo idealnim za otpuštanje nakupljenog stresa
Vidi originalni članak

Mnoga biljna i eterična ulja djeluju kao saveznici protiv stresa i starenja, ali i protiv niza bolesti, od neugodnih probavnih smetnji do ozbiljnih bolesti srca, kaže slavni liječnik dr. Mehmet Oz. Na njegovu popisu veličanstvenih ulja su maslinovo, šipkovo, arganovo ulje i manuka ulje, ulje paprene metvice, eterično ulje limuna i ulje origana. 

Maslinovo ulje liječnik naziva prijateljem srca jer je bogato mononezasićenim masnim kiselinama te snižava razinu lošeg kolesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Slavni doktor savjetuje da pri kupnji obratite pažnju na deklaraciju te odaberete hladno prešano, nerafinirano maslinovo ulje poznatog proizvođača. 

- Neprijatelji maslinova ulja su toplina, svjetlo i zrak. Kako biste bili sigurni u kvalitetu ulja važno je znati da je ono, prije nego što je došlo do vas, bilo pravilno skladišteno. Prašina i tragovi uljnih kapi na boci te slomljen ili raskliman prsten zatvarača znak su lošeg i nesavjesnog skladištenja, a žuta ili narančasta boja na ulju upozoravaju na to da je bilo previše izloženo fluorescentnoj rasvjeti - pojašnjava Oz. 

Maslinovo ulje čuvajte dobro zatvoreno, na hladnom i tamnome mjestu, nikako pokraj peći ili prozora. Otvorenoga je najbolje potrošiti u roku od nekoliko mjeseci, no i užegli miris će vas upozoriti kad je vrijeme za novu bocu. Moćan saveznik u borbi protiv bakterija je ulje origana koje je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Sadrži spoj karvakrol koji imunološkom sustavu pomaže da se obrani od napada bakterija i virusa.

Od njega možete napraviti i efikasno prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku, kaže dr. Oz i otkriva svoj tajni recept: “U bočici pomiješajte 10 kapi ulja origana s dvije žlice kokosova ulja, čvrsto zatvorite i dobro protresite. Potom utrljajte na kožu te će ruke biti čiste, glatke i meke”. Ovo ulje možete iskoristiti i kod infekcija dišnog sustava tako da u posudu s vrućom vodom dodate jednu kap ulja origana i udišete ljekovitu paru jedanput na dan sve dok se simptomi infekcije ne povuku. 

Zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja ulje origana može pomoći i u liječenju akni i rosacee. Pomiješajte jednake količine origanova i maslinova ili kokosova ulja te prije odlaska na spavanje preparat vatom utapkajte na problematična područja kože i pustite da se upije. Ne nanosite ga izravno na oštećenu kožu.

Origanovo ulje sadrži i timol, čest sastojak vodica za ispiranje usta, koji pomaže u borbi protiv bakterija, plaka i lošeg zadaha pa ga možete upotrebljavati i za pranje zubi. Na četkicu nanesite pastu te na nju izlijte kap do dvije ulja i operite zube, kaže Oz. 

  • Origanovo ulje Origanovo ulje blagotvorno utječe na probavni ekosustav te može pomoći kod infekcija crijeva izazvanih parazitima i infektivnih proljeva. Stariji od 18 godina mogu jednom na dan uz obrok uzeti jednu kapsulu koja sadrži 45 mg čistog ulja origana. No ulje nije preporučljivo trudnicama i dojiljama.
  • Arganovo ulje Pokazalo se idealnim za hidrataciju kože zbog čega je već stoljećima cijenjeno u svijetu kozmetike. Vrlo je važno da upotrebljavate 100 posto prirodno arganovo ulje, a samo nekoliko kapi tog ‘svestranog’ ulja hidratizirat će i izgladiti grubu kožu, vratiti život suhoj kosi te ojačati krhke, lomljive nokte. 
  • Šipak i lavanda Šipkovo ulje bogato je vitaminima E i A, pomlađuje kožu, a zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama pomaže i kod ekcema ili psorijaze. Suhoj i koži koja se ljušti pomaže lavandino ulje koje također ublažava stres, a nekoliko kapi tog ulja na jastuku popravlja san.

Uljni macerat nevena pomaže kod akni

Nema kožne bolesti u kojoj neven ne pomaže, kaže dr. Oz i dodaje kako je idealan kod problematične kože sklone aknama. Također, moćnim se pokazao i kod većih komplikacija, poput herpesa, psorijaze, urtikarija i opeklina. Za vanjsku uporabu obično se rabi uljni macerat nevena koji je prikladan za njegu kože u bilo kojoj životnoj dobi. 

Otjerajte umor uz dvije kapi paprene metvice 

Kod mentalnog umora uzrokovanog preopterećenošću na poslu ili u školi, posegnite za uljem paprene metvice, kaže Oz. Budući da efikasno uklanja umor i podiže nivo energije, za prvu pomoć dovoljno je nakapati kap do dvije ulja na papirnatu maramicu i udisati. 

Ozov recept za domaće eterično ulje limuna 

Eterično ulje limuna ima antistresno djelovanje. Možete ga pomiješati s vodom ili hladno prešanim maslinovim uljem. Želite li napraviti eterično ulje, naribajte koricu limuna i njome do pola napunite staklenu bočicu te zalijte maslinovim uljem. Ostavite nekoliko dana na sunčanome mjestu i nekoliko puta dnevno protresite. Čuvajte zatvoreno na sobnoj temperaturi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • snjeguljica_ 26.08.2016.

    Priroda se pobrinula da nam pruži mnogo toga ljekovitog.Na žalost danas je lakše kupiti razne kremice i razne pripravke upitne učinkovitosti.

  • montello 25.08.2016.

    treba probat

Komentiraj...
Vidi sve komentare