To je to što me zanima!

Morski psi se kreću poput kaotičnog gibanja atoma

U potrazi za hranom najveći grabežljivci morskih dubina napuštaju tzv. Brownovo gibanje (nasumično kretanje u vrtlogu molekula plina)
Vidi originalni članak

Ako morski psi i ostali oceanski predatori ne mogu pronaći hranu počnu se kretati na zapanjujuće načine poput kaotičnog gibanja atoma. Najveći grabežljivci morskih dubina tada napuštaju tzv. Brownovo gibanje (nasumično kretanje u vrtlogu molekula plina) i zamjenjuju ga tzv. Levyjevim letom (mješavina dugačkih puteva i kratkih nasumičnih pokreta kao kod turbulentnih tekućina), pokazala su brojna istraživanja.
Fascinantno je da smo mogli uočiti te promjene ponašanja. Možda se takvo gibanje pojavljuje češće nego što mislimo, a kaotični pokreti nisu samo dio atomske fizike gdje pokazuju kako se ponašaju čestice, već mogu objasniti ponašanje životinja - zaključuje biolog Nicholoas Pade. Ta istraživanja potiču na pitanje od kuda dolazi Levyjev let i kako se razvio - da li je on instinktivno ili naučeno ponašanje, da li ga posjeduju samo pojedine vrste ili je široko rasprostranjen po još nepoznatim zakonitostima. Dok se znanost bude zabavljala odgonetavanjem misterioznog gibanja u morskih pasa, danas je poznato da su najstariji morski psi živjeli prije 420 milijuna godina, mnogo prije dinosaura i da su ih njihove zapanjujuće metode lova sačuvale od svih mijena evolucije. Najopasnija od svih vrsta, velika bijela psina, doista donosi odluke, tvrdi međunarodno istraživanje. Ona provodi cijelu strategiju i plan igre kako bi povećala ulov. Omiljena hrana velike bijele psine su tuljani, koji su također osmislili taktike kako se spasiti od smrtonosnih ralja. No veliki bijeli predator vreba s dubine od 15 metara točno u doba dana kad je najmanje svijetla, što nesretnom tuljanu ostavlja malo šansi.

Kostur morskog psa je ljekovit
U liječenju raka Leatrilom (Vitamin B17) u bolnici Oaza nade u Meksiku, između ostalih preparata, koristi se i hrskavica morskog psa. Zato jer se vjeruje da su morski psi najzdravija bića na planeti. Smatra se da su imuni na gotovo sve bolesti poznate čovjeku. Pretpostavlja se da je kostur ovog grabežljivca najodgovorniji za takav imunitet, tvrdi Edward Griffin.

Hrskavicom protiv artritisa
Hrskavica morskog psa blokira rast krvnih sudova smanjujući vitalnost kancerogenog tumora. Hrskavica stimulira proizvodnju antitijela i podupire cijeli imunološki sustav. Korisna je i kod liječenja raznih upalnih procesa, poput artritisa i osteoartritisa. No treba napomenuti da korištenje hrskavice morskog psa nije preporučljivo u trudnoći i dojenju, ističe dr. Contreras.

Tigrovi i lavovi imaju jači stisak

Morski psi lako hvataju plijen zbog jakih i oštrih zubiju, a ne čeljusti jer im stisak nije jak kad se usporedi s njihovom veličinom, pokazalo je američko istraživanje. Tako da oni nisu u stanju čeljustima rastrgati sve pred sobom u maniri holivudskih filmova. Kad se stisak morskih pasa usporedi s kopnenim sisavcima, stisak njihove čeljusti je zapravo slab, pokazalo je isto istraživanje. Najjači stisak čeljusti imaju tigrovi i lavovi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare