To je to što me zanima!

Možete li zamisliti beskonačnu trudnoću? Njima je to život...

Ženke močvarnog valabija imaju tri vagine i dvije maternice, pa mogu ostati skotne po drugi put i prije nego donesu na svijet 'stariji' plod. To je jedinstveni primjer u reprodukciji sisavaca
Vidi originalni članak

Ženka ove simpatične životinjice - vrste močvarni valabi (Wallabia bicolor) - gotovo cijeli svoj život može provesti skotna. Istraživači su nedavno otkrili kako ženke australskog marsupiala, kako se još naziva, mogu začeti dok još nose plod, primjerice koji dan prije nego što će roditi plod koji već nose.   

POGLEDAJTE VIDEO: 

To stvara mogućnost da 'trudnoća' za spolno dozrele životinje traje vječno. Takva reproduktivna strategija je jedinstvena među sisavcima, izvijestili su znanstvenici.

NAVUKLI SE NA 'SLATKIŠE' 'Udaraju ih': Klokani ovisnici o mrkvama počeli napadati ljude

Wallabia bicolor živi u vlažnim močvarama, u istočnoj Australiji. Visoke su oko 70 centimetara, a spolnu zrelost dosežu s oko 15 mjeseci. Mogu se razmnožavati tijekom cijele godine i imaju razdoblje gestacije koji traje 33 do 38 dana, objavio je Muzej zoologije Sveučilišta u Michiganu. No faza estrusa, tijekom koje je ženka 'prijemčiva' za oplodnju, traje 31 dan, piše portal Live Science.  

Razmnožavanje tih sisavaca uključuje četiri stadija: ovulaciju, oplodnju, trudnoću i dojenje. U grupi marsupiala nazvanoj makropodidi, u koju spadaju klokan i valabiji, određene vrste doživljavaju ovulaciju ubrzo nakon što donesu mladunče na svijet, ponekad u roku od nekoliko sati, kažu autori studije.

SLATKICA Klokanica ovisna o kofeinu: Za doručak uz bademe pije kavu

Budući da je ciklus estrusa kraći od razdoblja trudnoće, istraživači su dugo sumnjali da se parenje i začeće tih životinja zapravo ne prekida sa začećem i trudnoćom. 

Znanstvenici Sveučilišta u Melbourneu i Leibniz instituta za istraživanje zoološkog i životinjskog svijeta u Berlinu prikupili su zbog toga vaginalne briseve i izveli ultrazvuke nad nosećim ženkama s visokom rezolucijom. 

JUNAK NA JUNAKA U međuvremenu u Australiji: Klokani se tukli nasred ulice

Otkrili su da 90 nosećih životinja zapravo nosi dva ploda, pri čemu je drugi embrij oplođen nakon ovulacije, koja se dogodila kad je njihov 'stariji' plod već završio od 97 do 100 posto razvoja. 

Zanimljivo je pritom da ti plodovi ne dijele maternicu. Ženke imaju tri vagine i dvije maternice, pa se tako dok još nose plod u jednoj maternici, mogu ovulirati, pariti se i razviti novopoloženi zametak u drugoj. No istraživanje je pokazalo da se taj drugi zametak ne počinje razvijati odmah.

KAKAV DVOBOJ! Potukli se nasred ulice! Klokani šakama rješavali razmirice

Dok majke doje novorođene mladunce, embrij 'pauzira' u maternici i njegov razvoj započinje tek kad se završi laktacija, odnosno kad braća i sestre napuste majčinu vaginu i prestanu sisati.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ryba 11.03.2020.

    "...odnosno kad braća i sestre napuste majčinu vaginu i prestanu sisati..."😂🤣 Ovo može biti tipfeller, ali prije da autor/ica prijevoda ne zna što je gdje i čemu služi😎

  • morioni 11.03.2020.

    Mačka mojih susjeda se omaci četiri puta godišnje, stara je deset godina.

  • DANIJEL 🐶 11.03.2020.

    Ha, ima onih koje svaki dan pokušavaju zatrudnit ili se bar prave da žele a svejedno svim silama rade na tome, tako da .... Također sa raznim muškima, čisto radi raznovrsnosti gena, u tome je kažu bogatstvo ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare