To je to što me zanima!

Mršavljenje i održavanje težine sprječavaju rak

Navike modernog svijeta poput brze hrane, gaziranog pića i premalo kretanja put su prema razvoju svih vrsta zloćudnih bolesti
Vidi originalni članak

Održavanje vitkosti i svakodnevna vježba od 30 minuta najučinkovitiji su način da se spriječi razvoj različitih vrsta raka, tvrde svjetski znanstvenici. Oni su u posljednjih sedam godina proučavali prehranu i životni stil koji ponajviše vodi razvoju raka. Pretilost prouzročuje čak šest različitih vrsta tumora, među kojima su rak dojke, crijeva i gušterače. Potrebno je smršaviti i baviti se bilo kojom aktivnošću, što može biti hodanje ili obavljanje kućanskih poslova. Ono će pospješiti probavu, ojačati imunitet i održati razinu hormona na potrebnoj visini jer su upravo njihove oscilacije okidač bolesti. Za održavanje zdrave težine potrebno je pravilno se hraniti. U tome će pomoći namirnice bogate polifenolom koje djeluju preventivno na razvoj raka. Polifenola ima u voću, povrću, zelenom čaju i crnom vinu.

ZAŠEĆERENA PIĆA JAKO DEBLJAJU
Energetska i gazirana pića jako su kalorična, što povećava rizik od debljanja, a samim tim i razvoj od raka. Voćni sokovi, sa i bez šećera u velikim količinama jednako su opasni.

NA TJEDAN NAJVIŠE 500 GRAMA CRVENOG MESA
Postoje snažni dokazi da učestalo jedenje janjetine, svinjetine i govedine prouzročuje rak crijeva. Može se jesti kuhano u malim količinama. Treba izbjegavati i slaninu i kobasice.

ALKOHOL SAMO U MALIM KOLIČINAMA
Muškarcima se preporučuje ograničavanje pijenja alkohola na dvije čaše na dan, a ženama na jednu. Alkohol utječe na razvoj raka jednjaka, dojke, usta, jetara i crijeva.

SLANA HRANA ŠKODI ZDRAVLJU ŽELUCA
Sol treba rabiti što manje pri kuhanju. Zamijeniti je mogu različiti začini koji su mnogo zdraviji. Puno soli ima u konzerviranoj i prerađenoj hrani, kruhu i zobenim pahuljicama.

ZA MAJKU I DIJETE ZDRAVLJE JE U DOJENJU
Majkama se savjetuje da doje što dulje mogu. Idealno je barem šest mjeseci. Dojenje rizik od raka dojke svodi na minimum, a i mogućnost od prekomjerne težine djeteta.

VOĆE I POVRĆE VIŠE OD PET PUTA NA DAN
Birajte hranu bogatu vlaknima jer sprječavaju stvaranje raka usta, želuca i crijeva. Ima ih u mahunarkama, voću, riži i tjestenini. Jedite ih svaki dan.

ODBACITE  ZAMJENSKE TABLETE I VITAMINE
Dijetalne nadomjestke hrani treba izbjegavati u velikim količinama jer narušavaju ravnotežu organizma i povećavaju rizik od nastanka tumora.

DO ZDRAVOG ŽIVOTA SAMO BEZ CIGARETA
Pušenje cigareta i žvakanje duhana neminovno vode brojnim bolestima. Ne možete li se sami odviknuti, pomoć potražite u stručnim terapijama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare