To je to što me zanima!

Mršavljenje za sigurnu borbu protiv svih bolesti

D.A.S.H. dijeta uključuje hranu bogatu vlaknima, snižava krvni tlak već nakon dva tjedna te jača imunitet i potiče zdrav gubitak kilograma
Vidi originalni članak

Osim za učinkovito mršavljenje, mnogi programi prehrane osmišljeni su i ciljano namijenjeni ublažavanju, liječenju te sprečavanju razvoja mnogobrojnih bolesti. Jedna od takvih dijeta je dijeta D.A.S.H. (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ili “svladavanje visokog tlaka prehranom”. Iako usmjerena prije svega na prevenciju i liječenje visokog tlaka, zbog hranjivog sastava korisna je i za liječenje drugih zdravstvenih problema, pa je nazivaju i dijetom protiv svih bolesti. Dijetu je na temelju znanstvenih istraživanja 1998. godine prvi put izdao američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv. Tlak je, utvrđeno je, niži ako se unosi manje natrija (soli).
Zato se dijeta djelomično temelji na nešto manje slanoj prehrani. Na dan se ne bi smjelo pojesti više od 2,4 grama (2400 miligrama) natrija, što je jednako čajnoj žličici ili šest grama soli, ističu stručnjaci. Prema originalnoj dijeti dopušten je unos 2000 kalorija na dan, što uključuje velike količine voća i povrća, a manji unos šećera i crvenog mesa koje sadrži zasićene masnoće i kolesterol. Potiče se unos malomasnog ili bezmasnog mlijeka i mliječnih proizvoda, integralnih žitarica, ribe, puretine i orašastih plodova. Uz jelovnik od 2000 kalorija, postoje novije varijante dijete od 1600, 2600 i 3100 kalorija na dan.
Kao u većini dijetetskih programa, vrlo je važna tjelesna aktivnost, pa se preporučuje 30 minuta umjerenog vježbanja na dan. Dijeta D.A.S.H. snižava krvni tlak već nakon dva tjedna, pokazala su istraživanja. Zbog povoljnog utjecaja na zdravlje preporuča ju većina stručnjaka za hipertenziju, mršavljenje i ostale kronične bolesti.

RIJEČ STRUČNJAKA:
Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionistkinja
Dnevni unos svježeg voća i povrća u barem pet obroka te plave ribe minimalno jedanput na tjedan pomaže sniziti tlak. Kalij iz voća i povrća može suzbiti djelovanje suvišnog unosa soli, samo na to moraju pripaziti bubrežni bolesnici.
Soljenje i kiseljenje namirnica najbolje je zamijeniti hlađenjem i smrzavanjem, a začini poboljšavaju okus. Ribu je najbolje jesti svježu kuhanu, iz pećnice ili na grillu jer se konzerviranjem uklanja dio omega-3 masnih kiselina. Raznolika prehrana sadrži topiva vlakna, npr. iz zobi, graha ili leće, antioksidanse iz voća i povrća, omega-3 iz ribe te višestruko nezasićene masne kiseline iz badema. Djeluje protiv debljine, srčanih bolesti, dijabetesa i ostalih oboljenja. Vježbanje pomaže u snižavanju krvnog tlaka i svladavanju stresa kao glavnog uzročnika bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ieleja 28.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare