To je to što me zanima!

Kolač postaje remek-djelo uz izvezene ukrase i čokoglazuru

Od bjelanjka, šećera u prahu i limunova soka nastaju "čipkaste" niti, koje kolačiće pretvaraju u mala umjetnička djela, a koliko su lijepa, toliko su i neodoljiva
Vidi originalni članak

Potrebno je samo deset minuta da bi se pripremila smjesa za tehniku ukrašavanja “royal icing”, a koliko ćete vremena odvojiti za dekoriranje, ovisi o tome koliko ste vješti u pripremanju kolača. Za smjesu je dovoljan veći bjelanjak, 250 grama šećera u prahu i limunov sok prema želji. U staklenoj posudi mutite bjelanjak srednjom brzinom na mikseru. Zatim dodajte šećer u prahu žličicu po žličicu dok ne dobijete gustu, ali ne previše čvrstu smjesu. Pri kraju dodajte malo limunova soka. Ako želite da bude rjeđe, dodajte više limunova soka, a ako vam treba gušće, dodajte još šećera. Pripremite nekoliko vrećica za ukrašavanje s odgovarajućim nastavcima. 


Za “royal icing” jako je važno da se dobro istisnu balončići zraka iz vrećice jer će svaki balončić prekinuti tanku liniju koja plete niti po kolaču. Niti na kraju izgledaju poput čipke, ali u ovom slučaju postaju jestiv ukras. Površina kojom se linije izvlače ne smije se dodirivati, nego se niti vuku iznad i puste da padnu na željeno mjesto. Najbolja podloga za tanke niti je šećerna masa, glazura fondant ili marcipan, a podloga treba biti što bliža sobnoj temperaturi da se vlaga ne kondenzira.

Kalupom za kekse oblikuju se ukrasi

Oblikujte tanke niti na ravnoj površini kolačića tako da utisnete kalup u fondant i onda prijeđite smjesom preko utisnutih linija. Iscrtajte sredinu linijama.

Od fondanta se radi cvijeće i patke

Najljepša, ali i najsmjelija varijanta ukrašavanja je fondantom i “royal icingom”. Osim glazure fondanta na vrh torte mogu se staviti ukrasi od fondanta, npr., cvjetići.

Za čipkaste niti treba strpljenja

Ako se nit polomi, uklonite plastičnom žličicom za sladoled (ili bilo čime što ima tanku ravnu površinu a da je dovoljno malo) i ponovite. Samo budite strpljivi!

Ukrašeni oblik fondanta se ‘seli’

Zatim pripremljeni oblik možete zalijepiti na tortu, na vrh ili sa strane prema želji. Ako se koristi na vrhu torte, onda možete postaviti još neki od 3D šećernih ukrasa.

Poigrajte se linijama ‘icinga’

Ukrase na vrhu torte ili kolača ipak je najbolje ostaviti za kraj - nakon što završite ukrašavanje. Linije “icinga” koje se povlače mogu ići u svim smjerovima.

Glazura bolje uspije u suhom

Na čokoladnim glazurama “royal icing“ izgleda bolje, traje dulje i lakše se radi. Osjetljiv je na vlagu, pa ga je bolje raditi u suhoj kuhinji i ne zamrzavati.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • spirit lamp 12.11.2010.

    jaaako simpa i slatko.....pokusat cu napraviti!!

  • tajnamoja 11.11.2010.

    Sve je to teško, i lako u isto vrijeme. A najbolje kad netko drugi napravi.

  • Emilia 11.11.2010.

    :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare