Od bjelanjka, šećera u prahu i limunova soka nastaju "čipkaste" niti, koje kolačiće pretvaraju u mala umjetnička djela, a koliko su lijepa, toliko su i neodoljiva
Kolač postaje remek-djelo uz izvezene ukrase i čokoglazuru
Potrebno je samo deset minuta da bi se pripremila smjesa za tehniku ukrašavanja “royal icing”, a koliko ćete vremena odvojiti za dekoriranje, ovisi o tome koliko ste vješti u pripremanju kolača. Za smjesu je dovoljan veći bjelanjak, 250 grama šećera u prahu i limunov sok prema želji. U staklenoj posudi mutite bjelanjak srednjom brzinom na mikseru. Zatim dodajte šećer u prahu žličicu po žličicu dok ne dobijete gustu, ali ne previše čvrstu smjesu. Pri kraju dodajte malo limunova soka. Ako želite da bude rjeđe, dodajte više limunova soka, a ako vam treba gušće, dodajte još šećera. Pripremite nekoliko vrećica za ukrašavanje s odgovarajućim nastavcima.
Za “royal icing” jako je važno da se dobro istisnu balončići zraka iz vrećice jer će svaki balončić prekinuti tanku liniju koja plete niti po kolaču. Niti na kraju izgledaju poput čipke, ali u ovom slučaju postaju jestiv ukras. Površina kojom se linije izvlače ne smije se dodirivati, nego se niti vuku iznad i puste da padnu na željeno mjesto. Najbolja podloga za tanke niti je šećerna masa, glazura fondant ili marcipan, a podloga treba biti što bliža sobnoj temperaturi da se vlaga ne kondenzira.
Kalupom za kekse oblikuju se ukrasi
Oblikujte tanke niti na ravnoj površini kolačića tako da utisnete kalup u fondant i onda prijeđite smjesom preko utisnutih linija. Iscrtajte sredinu linijama.
Od fondanta se radi cvijeće i patke
Najljepša, ali i najsmjelija varijanta ukrašavanja je fondantom i “royal icingom”. Osim glazure fondanta na vrh torte mogu se staviti ukrasi od fondanta, npr., cvjetići.
Za čipkaste niti treba strpljenja
Ako se nit polomi, uklonite plastičnom žličicom za sladoled (ili bilo čime što ima tanku ravnu površinu a da je dovoljno malo) i ponovite. Samo budite strpljivi!
Ukrašeni oblik fondanta se ‘seli’
Zatim pripremljeni oblik možete zalijepiti na tortu, na vrh ili sa strane prema želji. Ako se koristi na vrhu torte, onda možete postaviti još neki od 3D šećernih ukrasa.
Poigrajte se linijama ‘icinga’
Ukrase na vrhu torte ili kolača ipak je najbolje ostaviti za kraj - nakon što završite ukrašavanje. Linije “icinga” koje se povlače mogu ići u svim smjerovima.
Glazura bolje uspije u suhom
Na čokoladnim glazurama “royal icing“ izgleda bolje, traje dulje i lakše se radi. Osjetljiv je na vlagu, pa ga je bolje raditi u suhoj kuhinji i ne zamrzavati.