To je to što me zanima!

Na Kubi okusite jedinstven spoj egzotičnih kuhinja

Često je miješaju s meksičkom, no kubanska jela nude specifične karipske okuse, od crnog graha s rižom do svinjetine i piletine s tropskim voćem
Vidi originalni članak

Kubanska kuhinja dijeli recepte i kulinarske tehnike s afričkom i španjolskom, a začinjena je egzotičnim karipskim okusima. Često je miješaju s meksičkom, no kubanski su recepti zapravo mnogo drugačiji te bogatiji mesnim jelima. Svinjetina i piletina najviše se pripremaju na “kreolski”, u čijim receptima nema paprike, inače vrlo popularne u karipskoj gastronomiji. Meso za grill prethodno se marinira u soku od naranče, a poslužuje se uz snažan umak od češnjaka. Kult kruha na Kubi gotovo da i ne postoji, a uz gotovo svako jelo servira se riža s crnim grahom. Originalnog naziva “Moros y Cristianos” podsjetnik je na ratna vremena između crnih Morotoco Indijanaca i bijelih Španjolaca. Tropsko voće, kao što su papaja, mango i banana, poslužuje se kao predjelo, uz glavno jelo te kao osnova većine deserta. Od ribljih jela, kubanska kuhinja prepuna je recepata s bakalarom ili jastogom.
Bez kave nema doručka
Šalica jake espresso kave s vrućim mlijekom i kruh namazan maslacem te zatim prepečen na električnom grillu tipičan je kubanski doručak. Jede se tako da “tostadu” izlomite i umočite u kavu. A omiljene su i pržene rolice šunke pod nazivom “croquetas”.
Umak Mojito
Poslužuje se uz svinjetinu, a sastoji se od ulja, luka, češnjaka, začina i soka gorke naranče ili limete.
Osnova jelima
Sofrito se sastoji od luka, češnjaka, zelenih paprika, papra i origana, popečenih na maslinovu ulju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare