To je to što me zanima!

Na Madagaskaru zbog sječe šuma ugrožene i nove vrste

Od 1999. do 2010. godine stručnjaci su identificirali 615 novih vrsta od kojih su 41 sisavci, 385 biljke, 69 vodozemci, 61 gmazovi, 17 ribe i 42 beskralješnjaka
Vidi originalni članak

Na Madagaskaru je u posljednjem desetljeću otkriveno više od 600 novih vrsta, uključujući najmanjeg primata na svijetu i guštera koji mijenja boju, pokazalo je izvješće WWF-a (World Wildlife Fund). Ipak, mnoge od novootkrivenih biljaka i životinja su u velikoj opasnosti, prije svega zbog uništenja šuma na tom otoku, piše Daily Mail.

Od 1999. do 2010. godine stručnjaci su identificirali 615 novih vrsta na Madagaskaru od kojih je 41 vrsta sisavci, 385 biljke, 69 vodozemci, 61 gmazovi, 17 riba i 42 beskralješnjaka. Među najvažnijim otkrićima je lemur iz porodice microcebus berthae kojeg su otkrili 2000. godine, a poseban je jer je najmanji lemur na svijetu težak samo 30 grama. Od biljaka najznačajnija je palma Tahina, koja sama sebe uništava nakon 50 godina iscrpljujućim cvjetanjem. Prije dvije godine otkriven je gušter boje kore stabla, ali vrlo brzo mijenja boju od smeđe do svijetlo plave.

Budućnost novootkrivenih vrsta je pod velikim upitnikom, jer je Madagaskar u posljednjih 20 godina izgubio više od milijun hektara šume. Nakon državnog udara 2009. godine politička previranja u zemlji dovela su do toga da se deseci tisuća hektara šuma posjeku i iskoriste za izradu.

- Ekosustav na Madagaskaru je jedinstven i nezamjenjiv te je potrebno zaštiti područja na otoku i promicati život ljudi u harmoniji sa prirodnim svijetom oko njih - rekao je viši savjetnik WWF-a Mark Wright.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare