To je to što me zanima!

Na početničkim pogreškama se najlakše i najbolje uči kuhati

Kulinarske zamke: Tupi noževi, pretjerivanje sa začinskim biljem ili mali lonac za kuhanje špageta samo su neki u nizu pogrešaka na koje nisu imuni ni iskusni
Vidi originalni članak

Nestrpljivost je najveći neprijatelj u kuhinji, upozorava Jamie Oliver, koji je na pogreškama naučio kako slabo zagrijana tava upropasti i najbolji komad mesa.

- Pripremao sam večeru u nekoliko sljedova, no u zadnji tren mi se “upalila lampica” kako vrijeme curi. Nisam pričekao da se tava dobro zagrije. Ubacio sam odreske i napravio “gužvu” zbog čega su bili sličniji đonu nego junetini - otkriva britanski kuhar Jamie Oliver i dodaje: 

- Ne ugrijete li tavu ili pećnicu dovoljno, sastojci će se zalijepiti za dno, a meso se neće dobro ispeći. Prije prženja luka znat ćete je li tava dobro ugrijana ako iznad pažljivo stavite ruku i na visini od desetak cm osjetite toplinu. Tek tad dodajte ulje i luk.

Kako luk za prženje ne biste “uništili” rezuckanjem, poslušajte savjet kuhara Gordona Ramsaya. 

- Najprije ogulite luk, ali nemojte odrezati korijen. Odrežete li ga, luk će početi ispuštati sokove, a vi ćete početi plakati. Prepolovite ga i pustite da težina noža odradi svoj posao. Okrenite luk ravnom polovicom prema dolje, pritisnite ga tako da srednji prst bude ‘vodič’, a kažiprst i prstenjak stoje lagano iza njega te nožem režite što bliže korijenu. Dvaput ga prerežite po duljini i ponovno narežite. Tako ćete dobiti sitne kockice - savjetuje. 

Mali trikovi majstora:

  • 1. Guljenje češnjaka mnogima je gnjavaža i zbog toga rabe onaj u prahu. No aromu svježeg ništa ne može zamijeniti. Kako biste ga lakše ogulili, stavite češnjeve u limenu posudu, poklopite je jednakom takvom i snažno protresite.     
  • 2. Tupi noževi su opasniji od oštrih i ne mogu sitno narezati namirnice poput luka. Oštrenjem noža potrošit ćete tek nekoliko trenutaka.  
  • 3. Nema li dovoljno vruće vode, tjestenina će postati gumena. Kuhajte je u velikom loncu i stavite tek kada voda proključa.   
  • 4. Većina kuhara sve namirnice ostavlja u hladnjaku. No rajčice, luk i krumpire držite na sobnoj temperaturi kako bi dulje ostali svježi.   
  • 5. Kako bi noževi ostali oštri što dulje, nikako ih nemojte prati u perilici za posuđe.
  • 6. U masnoći mesa krije se okus koji jelo čine slasnim. Nemojte je svu odstraniti. 
  • 7. Posudu u kojoj ćete miksati bjelanjke nije dovoljno ovlaš isprati pod vodom. Mora biti potpuno čista kako bi snijeg bio čvrst, ali i prozračan.  
  • 8. Češnjak na ugrijanom ulju nemojte pržiti dulje od 30 sekundi jer će imati lošu aromu. 
  • 9. Kada kupujete meso, imajte na umu da će se tijekom pečenja smanjiti. Kupite dovoljno kako nitko za stolom ne bi ostao gladan. 
  • 10. Umjesto kocki za juhu pripremite domaći temeljac i zamrznite ga. Rabite ga za pripremu umaka, variva i juhi.
  • 11. Ne zaboravite obložiti posudu za pečenje masnim papirom kako se ništa ne bi zalijepilo za dno. 
  • 12. Kako vam smjesa za pohanje ne bi pala s mesa ili povrća, uvijek namirnicu prvo uvaljajte u malo brašna pa u izmućena jaja ili mlaćenicu te u krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta bez okretanja.
  • 13. Tjestenina se neće zalijepiti tijekom kuhanja ako je ubacite u lonac s puno vode, lagano ga protresite. Kad je tjestenina “al dente”, umiješajte je u umak u tavi. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. Tako će upiti više arome. 
  • 14. Da bi omlet bio sočan, otopite u tavi maslac i dodajte jaja. Umjesto da ih pržite na jakoj vatri, neka ona bude umjerena. 
  • 15. Pripremate li jednostavan biskvitni kolač s voćem, na primjer borovnicama, najprije ih uvaljajte u brašno. Tako neće “potonuti” na dno. 
  • 16. Oni koji su pokušali kuhati s nemasnim mlijekom, znaju da okus nije isti kao i ako rabite punomasno. Masnije mlijeko daje bogatiji okus umacima, kolačima i kremama. 
  • 17. Ne zanemarujte važnost kuhanja na laganoj vatri. Pripremate li, npr., gulaš, ostavite ga da se lagano  krčka. Na taj način meso neće biti žilavo.
  • 18. Mnogi zaboravljaju da se namirnice nastavljaju kuhati u loncu i nakon sklanjanja s vatre. Povrće “šokirajte” u hladnoj vodi nakon kuhanja, a rižu i tjesteninu skuhajte “al dente” i poklopite. 
  • 19. Moć svježega začinskog bilja ne treba podcijeniti. Možete ga i zamrznuti u posudicama za led te samo ubaciti u jelo pred kraj kuhanja.     
  • 20. Maslinovo ulje, osim što je zdravo, daje finu aromu. No nemojte kupovati bilo kakvo maslinovo ulje. U pravilu pokušajte izbjeći ono koje je starije od godinu dana. 
  • 21. Jelo valja kušati u svim fazama kuhanja. Mnogi ga kuhari kušaju tek kada je gotovo, no iskusni chefovi ističu važnost isprobavanja kako biste na vrijeme znali što nedostaje. 
  • 22. Čekanje da voda prokuha ili da se meso ispeče iskoristite za pranje prljavog posuđa ili stavljanja u perilicu. Tako ćete se lakše snalaziti u kuhinji i olakšati si posao nakon jela.
  • 23. Tijekom kuhanja umaka strpljenje se nagrađuje. Dodavanje gustina ne može zamijeniti kuhanje na laganoj vatri dok se umak ili gulaš ne reducira.  
  • 24. Ako je pećnica zagrijana na previsoku temperaturu, meso će izvana izgorjeti, a iznutra ostati sirovo. Ako vam se to ipak dogodi, odrežite zagorjeli dio, narežite meso i stavite peći. 
  • 25. I na kraju, u kuhinji se nemojte zaboraviti zabaviti. Uz motivirajuću glazbu bit ćete kreativniji, a jela će biti ukusnija. 

Kuhanje za početnike

Idi na 24sata

Komentari 22

  • madra 02.02.2014.

    Bas si me nasmijala

  • tessa 10 01.02.2014.

    Nadam se da me nećete ismijavat kad vam ovo kažem. Moja mama je uvijek govorila da se meso prije pečenja ili kuhanja uvijek mora dobro oprati jer prolazi kroz svačije ruke. Ja sam je kao curica htjela iznenadit da joj skuham bolonjez. Dobro sam oprala mljeveno meso da na kraju nije u cjediljki ostalo ništa. Bar sam imala dobru volju.

  • MarijaJurić 01.02.2014.

    vježbom do savršenog kuhanja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare