To je to što me zanima!

Na Sjeveru Konga nakon dvije godine završila epidemija ebole

Nakon što je epidemija proglašena u kolovozu 2018., virusom je zaraženo najmanje 3470 ljudi. Stručnjaci kažu da je epidemija na sjeveroistoku Konga bila jedna od najsloženijih zdravstvenih situacija
Vidi originalni članak

Epidemija je ubila više od 2000 ljudi, a bila je prva u koju je uključena raširena upotreba cjepiva protiv virusa. 

Izbijanje virusa ebole na sjeveroistoku Konga koje bjesni od 2018. godine službeno je završeno. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i vlada Demokratske Republike Kongo službeno su najavili kraj epidemije 25. lipnja, što je točno 42 dana od posljednjeg zabilježenog slučaja. No novo žarište sada je sjeverozapad zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO: Bio u formi života, a onda se zarazio koronom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Epidemija je dugo trajala i nanijela veliku štetu našem stanovništvu. Ponosni smo što smo je napokon zaustavili - rekao je Jean-Jacques Muyembe Tamfum, direktor Nacionalnog instituta za Biomedicinska istraživanja u glavnom gradu Kinshasi.

Nakon što je epidemija proglašena u kolovozu 2018., virusom je zaraženo najmanje 3470 ljudi, a njih 66% je umrlo. Stručnjaci kažu da je epidemija na sjeveroistoku Konga bila jedna od najsloženijih zdravstvenih situacija koje je svijet ikada vidio, jer se dogodila u regiji zahvaćenoj 25-godišnjim ratom i političkom nestabilnošću.

JOŠ NEMA KRAJA Ebola se vratila u Kongu, prije proglašenja kraja epidemija

Epidemiju su obilježili uspjesi u cijepljenju i liječenju. Ovo je bio prva epidemija ebole u kojoj se cjepivo široko primjenjivalo. Napravila ga je tvrtka Merck iz Kenilworth-a u New Jerseyju i prvo je testirano tijekom epidemije u zapadnoj Africi, piše Scientific American. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare