To je to što me zanima!

Na vrijeme napravite toplinsku barijeru: Znate li da izolacija kuće počinje ispod temelja?

Pravilna toplinska izolacija koja počinje ispod temelja kuće osigurat će ugodnu unutarnju klimu i smanjiti gubitak topline. A osim izolacije temelja, pažnju treba posvetiti i toplinskim mostovima te energetski učinkovitim prozorima
Vidi originalni članak

Kada govorimo o energetskoj učinkovitosti kuće, izolacija je jedan od ključnih elemenata. Međutim, izolacija ne počinje od zidova i krova, niti od hidroizolacije ispod podne ploče prizemlja, već se mora temeljiti na sveobuhvatnom pristupu, uključujući i izolaciju ispod temelja. To je jedna od razlika u odnosu na gradnju klasične kuće, gdje se ne razmatra ni traži izolacija spoja temelja sa zemljom.

Napravite toplinsku izolaciju ispod temelja

Izolacija ispod temelja igra ključnu ulogu u sprječavanju gubitka toplinske energije prema tlu. To je važno jer tlo može biti hladno i uzrokovati nepotrebne gubitke topline. Pravilna izolacija ispod temelja osigurava termalnu barijeru koja sprečava prodor hladnoće u kuću. Upotreba toplinske izolacije, poput ekstrudiranog polistirena, ispod temelja, smanjuje gubitak topline i stvara ugodnu unutarnju klimu.

Pripazite i na toplinske mostove

Toplinski mostovi predstavljaju područja u konstrukciji kuće gdje dolazi do značajnijeg prijenosa topline u odnosu na ostatak konstrukcije. To su mjesta spojeva između primjerice zidova i temelja, prozora i zidova te krova i zidova. Toplinski mostovi mogu biti izvor velikih gubitaka topline i mogu rezultirati pojavom kondenzacije i plijesni. Stoga je važno obratiti pažnju na toplinske mostove prilikom izolacije kuće i poduzeti potrebne mjere kako bi se njihov utjecaj smanjio na minimum. 

Ne vjerujte ovim mitovima o izolaciji

Postoje i neki mitovi o izolaciji koji mogu dovesti investitore u zabludu. Jedan od njih je da ugradnja energetski učinkovitih prozora automatski dovodi do pojave vlage u kući. Prava istina je da zamjena starih prozora s energetski učinkovitima smanjuje gubitak topline, ali samo ako je pravilno izvedena. Prozori su dio vanjske ovojnice ili fasade kuće te se zamjena prozora treba razmatrati u okviru poboljšanja direktnog okruženja - fasade. Uz pravilnu izolaciju oko prozora i redovito provjetravanje prostora, zamjena prozora neće dovesti do pojave vlage.

Drugi mit je da dobra izolacija sprječava ventilaciju kuće. U stvarnosti, ventilacija je izuzetno važna za održavanje zdrave unutarnje klime i treba je pravilno planirati zajedno s izolacijom kako bi se postigla optimalna energetska učinkovitost. Mogu ovisiti jedna o drugoj, zbog čega je ključna suradnja inženjerskih struka i stručnost inženjera, koji propisuju mjere energetske učinkovitosti.

 

dr.sc. Maja-Marija Nahod, dipl.ing. građ. - izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima te građevinska regulativa.

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare