Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na vrijeme napravite toplinsku barijeru: Znate li da izolacija kuće počinje ispod temelja?

Na vrijeme napravite toplinsku barijeru: Znate li da izolacija kuće počinje ispod temelja?
3

Pravilna toplinska izolacija koja počinje ispod temelja kuće osigurat će ugodnu unutarnju klimu i smanjiti gubitak topline. A osim izolacije temelja, pažnju treba posvetiti i toplinskim mostovima te energetski učinkovitim prozorima

VIDEO

Kada govorimo o energetskoj učinkovitosti kuće, izolacija je jedan od ključnih elemenata. Međutim, izolacija ne počinje od zidova i krova, niti od hidroizolacije ispod podne ploče prizemlja, već se mora temeljiti na sveobuhvatnom pristupu, uključujući i izolaciju ispod temelja. To je jedna od razlika u odnosu na gradnju klasične kuće, gdje se ne razmatra ni traži izolacija spoja temelja sa zemljom.

Napravite toplinsku izolaciju ispod temelja

Izolacija ispod temelja igra ključnu ulogu u sprječavanju gubitka toplinske energije prema tlu. To je važno jer tlo može biti hladno i uzrokovati nepotrebne gubitke topline. Pravilna izolacija ispod temelja osigurava termalnu barijeru koja sprečava prodor hladnoće u kuću. Upotreba toplinske izolacije, poput ekstrudiranog polistirena, ispod temelja, smanjuje gubitak topline i stvara ugodnu unutarnju klimu.

Foundation,Insulation,With,Water,Proofing,And,Damp,Proofing,In,Problem

Pripazite i na toplinske mostove

Toplinski mostovi predstavljaju područja u konstrukciji kuće gdje dolazi do značajnijeg prijenosa topline u odnosu na ostatak konstrukcije. To su mjesta spojeva između primjerice zidova i temelja, prozora i zidova te krova i zidova. Toplinski mostovi mogu biti izvor velikih gubitaka topline i mogu rezultirati pojavom kondenzacije i plijesni. Stoga je važno obratiti pažnju na toplinske mostove prilikom izolacije kuće i poduzeti potrebne mjere kako bi se njihov utjecaj smanjio na minimum. 

Ne vjerujte ovim mitovima o izolaciji

Postoje i neki mitovi o izolaciji koji mogu dovesti investitore u zabludu. Jedan od njih je da ugradnja energetski učinkovitih prozora automatski dovodi do pojave vlage u kući. Prava istina je da zamjena starih prozora s energetski učinkovitima smanjuje gubitak topline, ali samo ako je pravilno izvedena. Prozori su dio vanjske ovojnice ili fasade kuće te se zamjena prozora treba razmatrati u okviru poboljšanja direktnog okruženja - fasade. Uz pravilnu izolaciju oko prozora i redovito provjetravanje prostora, zamjena prozora neće dovesti do pojave vlage.

Worker,Is,Applying,Polyurethane,Foam,To,Fill,Gap,Between,Sash

Drugi mit je da dobra izolacija sprječava ventilaciju kuće. U stvarnosti, ventilacija je izuzetno važna za održavanje zdrave unutarnje klime i treba je pravilno planirati zajedno s izolacijom kako bi se postigla optimalna energetska učinkovitost. Mogu ovisiti jedna o drugoj, zbog čega je ključna suradnja inženjerskih struka i stručnost inženjera, koji propisuju mjere energetske učinkovitosti.

 

dr.sc. Maja-Marija Nahod, dipl.ing. građ. - izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima te građevinska regulativa.

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...