To je to što me zanima!

Nadut trbuh češći je problem žena jer one imaju duža crijeva

Žene u prosjeku imaju oko 10 cm duža crijeva nego muškarci, općenito u zdjelici imaju manje mjesta za vodu i zrak, a za nadutost je kriv i menstrualni ciklus
Vidi originalni članak

Česta ženska izjava kako se nisu udebljale, već su samo "napuhale" nije plod mašte, već istina, tvrde znanstvenici Centra za probavu u Washingtonu. Oni su utvrdili kako se ženama trbuh znatno češće nadima nego muškarcima, a krivac je razlika u probavnom traktu među spolovima, piše Daily Mail.

Prvenstveno, žene imaju oko 10 cm dulja crijeva, kako bi mogle apsorbirati više tekućine tijekom trudnoće, pa sama crijeva imaju više "zavoja" u kojima se nakuplja zrak. 

- Zamislite crijeva muškarca kao potkovu, a crijeva žena kao zapetljanu spiralu - objašnjava dr. Robynne Chutkan, gastroenterolog.

Osim toga, zdjelica je kod žena više okrugla i uža te u nju ulazi više crijeva jer maternica, jajnici i jajovodi zauzimaju mjesto iznad njih, dok je kod muškaraca u dnu zdjelice mjesto potrebno jedino za prostatu.

Ipak, jedan od uzročnika nadutosti su i hormoni, a kako muškarci zbog viška testosterona imaju snažniji trbušni zid, njihova crijeva bolje "stoje" na mjestu. Promjene u razinama estrogena i progesterona tijekom mjesečnog ciklusa redovito uzrokuje nadutost tijekom PMS-a, objašnjava Chutkan.

Hrana koja izaziva nadutost: Kruške, žvakaće gume, grah...

Idi na 24sata

Komentari 28

  • kung fu panda 12.10.2013.

    kad se žene srame ispuhat

  • Stevi 11.10.2013.

    po nama ženama baš sve...te nadutost, menzes,trudnoće,jajnici,djeca,muž,kuća....a oni malo oko te prostate i gle čuda...svaka druga reklama o istom problemu.....ali ne damo se mi...jake smo!za nadutost i općenito probavu svako jutro na tašte popiti čašu hladne vode s par kapi limunovog soka,ja probala i pomaže.....

  • zahira45 11.10.2013.

    Eto , i tu nas majka priroda zaje..!

Komentiraj...
Vidi sve komentare