LDL kolesterol, koji se još naziva i lošim kolesterolom uzrokuje stvaranje naslaga na krvnim žilama te povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od načina smanjenja njegove razine je svakodnevno jedenje jabuka. Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i potiču njihovo izbacivanje, piše <a href="http://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-cholesterol-lowering-foods">WebMD</a>.
|
Foto: Fotolia
Bilo da je riječ o orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog kolesterola. Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene, a bogate su vlaknima i vitaminima E, koji imaju odlično djelovanje na kardiovaskularno zdravlje.
|
Foto: Fotolia
Osim što snižavaju nivo ukupnog kolesterola, ovo povrće podiže razine onog dobrog za oko 30 posto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Luk i češnjak se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti, jer poboljšavaju cirkulaciju te izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimuliraju i jetru te bubrege na rad.
|
Foto: Dreamstime
Niskokalorično, puno proteina te omega 3 masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenim razinama kolesterola trebalo naći na jelovniku barem tri puta u tjednu. Najbolji odabir je plava riba, a dokazano je kako redovit unos ribe snižava razine triglicerida u krvi.
|
Foto: Dreamstime
Baš poput ribe, soja je bogata proteinima koji za razliku od onih u mesu ne doprinose povećanju razina lošeg kolesterola u krvi. Jedu li se proizvodi od soje tri puta na tjedan, razina ukupnog kolesterola se može smanjiti oko 10 posto, pokazuju studije.
|
Foto: Fotolia
Ova egzotična namirnica sve se češće savjetuje onima s povišenim kolesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja djeluje na smanjenje LDL kolesterola. Bilo da ga jedete u salati, umaku, samoga ili pak koristite ulje od avokada, njegove će dobrobiti biti pojačane ako pritom ne unosite "junk food".
|
Foto: Fotolia
Čaj od koprive, kadulje, zeleni čaj te mješavine koje sadrže anis, maslačak i majčinu dušicu poznate su po svom detoksikacijskom učinku. One potiču jetru na rad, koja pak pojačano eliminira masnoće i sprečava njihovo taloženje na krvnim žilama. Svaki dan popijte jednu do dvije šalice biljnog čaja na dan za najbolji učinak.
|
Foto: Fotolia
Nezasićene masnoće iz maslinovog ulja najvažniji su faktor dugovječnosti onih s mediteranskim tipom prehrane. Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL kolesterol, dok će ga maslinovo ulje smanjiti te povećati razinu onog dobrog.
|
Foto: Dreamstime
Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima čuva srce i krvne žile od upala te masnoća. Ipak, ključ je u umjerenosti, a dokazano je da oko 1,5 dcl crnog vina na dan snižava razine LDL kolesterola za oko osam posto.
|
Foto: Fotolia
Prije uzimanja lijekova za kolesterol, pokušajte ga smanjiti prirodnim putem - vježbanjem, unosom vlakana, ljekovitim biljem te mediteranskim tipom prehrane