To je to što me zanima!

Najbolja večera s društvom je ona u kojoj sva osjetila uživaju

Riblji specijaliteti još su bolji uz zvukove mora ili jestivi "pijesak", a pita od jabuka uz svijeće se mirisom cimeta. Odresci pak postaju najdraži uz pucketanje vatre
Vidi originalni članak

Kako bi večera postala emotivno iskustvo koje prelazi osjetila vida, sluha, dodira, mirisa, pa čak i okusa, u domu je najprije preporučljivo stvoriti prikladan ugođaj. Poslužujete li, primjerice, riblje specijalitete, upotpunite iskustvo glazbom koja simulira zvuk mora, a pripremate li odreske na grillu, nabavite CD koji imitira pucketanje vatre, savjetuju stručnjaci.

- Hrana može izazvati snažne emotivne doživljaje. Primjerice, lako može pobuditi sjećanja na djetinjstvo ili osjećaj ljubavi. Stoga se metodom ‘šestog čula’ u gastronomskom smislu koristi sve više restorana u svijetu - kaže Grant Achatz, američki kuhar i stručnjak za molekularnu gastronomiju (spajanje kulinarstva sa znanošću). Dok uživate u piti od jabuka, zapalite svijeću s mirisom cimeta. To će produbiti iskustvo obroka, tvrdi on.

Igranje namirnicama za potpuni doživljaj

Ugođaj večere obogatit ćete maštovitom uporabom sastojaka. Primjerice, svijetla zrna bijele gorušice pripremljena na dobar način u morskoj večeri mogu predstavljati jestivi “pijesak”. 

Poigrajte se vizualnim dodacima

Pripremate li večeru za prijatelje, uz prikladnu glazbu, poigrajte se cjelokupnim ugođajem, kažu stručnjaci. Primjerice, uskladite stolnjak i dekoracije stola s tematikom večere. Također je veoma zanimljivo uskladiti boje jela i tanjura, salveta ili stolnjaka.    

Jestive zdjele za izvorni ugođaj

Kako bi prizvao iskustvo branja rajčice iz vrta, Achatz često poslužuje organske rajčice s lišćem, čak i komadićima zemlje. No “izvorno iskustvo” može se postići i posluživanjem salate u jestivim zdjelama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare