To je to što me zanima!

Najbolje autosjedalice su Bébé Confort Jade i Maxi-Cosi Jade

Četiri autosjedalice nisu zadovoljile uvjete, dvije su ocijenjene s vrlo dobar, a ostale su zadovoljile. Testirana je sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama
Vidi originalni članak

Hrvatski autoklub objavio je rezultate proljetnog testiranja dječjih autosjedalica, koje se provodi 50 godina.

Testirali su 41 autosjedalicu u četiri kategorije. Nakon rigoroznih testiranja na području sigurnosti, jednostavnosti uporabe, ergonomije i prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama, na vrhu su se izdvojile dvije.

Maksimalnu ocjenu (vrlo dobar) zaradile su Bébé Confort Jade + 2wayFix i Maxi-Cosi Jade + 3wayFix. Minusima se mogu smatrati samo činjenice da su to teške sjedalice koje zauzimaju mnogo prostora u autu te da djeca imaju limitiran pogled iz vozila.

Od ostalih autosjedalica, 28 je bilo dobrih, četiri su bile zadovoljavajuće, tri su dobile ocjenu dovoljan, a četiri su bile loše.

Baby Style Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base odvojila se od Isofix baze tijekom ispitivanja i odletjela prema naprijed. Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base je prilikom testa frontalnog sudara pojas izletio iz ležišta te je lutka odletjela. Nisu zadovoljile ni Giordani Galaxy 012 te Maxi-Cosi TobiFix, koja sadrži previše štetnog sastojka TCPP-a.

Kako koristiti autosjedalicu

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

OPASNO PO ŽIVOT Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80 posto umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći, ako se koriste pravilno:

  • dječju sjedalicu moramo prilagoditi uzrastu i motoričkom razvoju.
  • sjedalica mora biti ispravno pričvršćena u automobilu.
  • dijete mora biti pravilno smješteno kada se veže pojasom s 3 ili 5 hvatišta.
Idi na 24sata

Komentari 8

  • 07.06.2019.

    Ajd neka mi netko objasni kako da dijete u ovim novim sjedalicama, koje imaju pregradu ispred njega, pregrade kraj glave da ne vidi lijevo desno, remene da ga stegnu, može ici na put od 300km, dakle 3 sata, a da psihicki u tome ne oboli nakon puta?

  • kaktus24 07.06.2019.

    Dijete vezano na ovoj slici ko da i nije vezano. Prelabavo je to.

  • gilera511 07.06.2019.

    Postolje koliko znam vani ne igra, mora biti sjedalica. Meni je u svim autima u kojem mi se dijete vozi sjedalica grupe 2/3 sa isofixom, požderala bi se živa da mi se djetetu nešto dogodi jer sam ja uštedila parsto kuna

Komentiraj...
Vidi sve komentare