Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Najbolje autosjedalice su Bébé Confort Jade i Maxi-Cosi Jade

Najbolje autosjedalice su Bébé Confort Jade i Maxi-Cosi Jade

Četiri autosjedalice nisu zadovoljile uvjete, dvije su ocijenjene s vrlo dobar, a ostale su zadovoljile. Testirana je sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama

VIDEO

Hrvatski autoklub objavio je rezultate proljetnog testiranja dječjih autosjedalica, koje se provodi 50 godina.

Testirali su 41 autosjedalicu u četiri kategorije. Nakon rigoroznih testiranja na području sigurnosti, jednostavnosti uporabe, ergonomije i prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama, na vrhu su se izdvojile dvije.

Maksimalnu ocjenu (vrlo dobar) zaradile su Bébé Confort Jade + 2wayFix i Maxi-Cosi Jade + 3wayFix. Minusima se mogu smatrati samo činjenice da su to teške sjedalice koje zauzimaju mnogo prostora u autu te da djeca imaju limitiran pogled iz vozila.

happy mother fastening child with car seat belt

Od ostalih autosjedalica, 28 je bilo dobrih, četiri su bile zadovoljavajuće, tri su dobile ocjenu dovoljan, a četiri su bile loše.

Baby Style Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base odvojila se od Isofix baze tijekom ispitivanja i odletjela prema naprijed. Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base je prilikom testa frontalnog sudara pojas izletio iz ležišta te je lutka odletjela. Nisu zadovoljile ni Giordani Galaxy 012 te Maxi-Cosi TobiFix, koja sadrži previše štetnog sastojka TCPP-a.

Kako koristiti autosjedalicu

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni
Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

Sustavi sigurnog smještaja djece u automobilu mogu za 80 posto umanjiti opasnost pogibelji djeteta u prometnoj nesreći, ako se koriste pravilno:

  • dječju sjedalicu moramo prilagoditi uzrastu i motoričkom razvoju.
  • sjedalica mora biti ispravno pričvršćena u automobilu.
  • dijete mora biti pravilno smješteno kada se veže pojasom s 3 ili 5 hvatišta.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'