To je to što me zanima!

Najbolje kombinacije suhih i svježih začina za više okusa

Mirisno, ukusno i odlično pogođeno: Origano pristaje uz češnjak i mažuran, lovorov list ističe se uz majčinu dušicu, a peršin se dodaje jelima od mesa, osobito divljači
Vidi originalni članak

Sušeni začini koriste se na početku kuhanja, a svježi se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu, savjetuje Zdravko Perić, chef i stručni suradnik portala Gastro.hr.

Dodaje li se više začina, važno ih je uskladiti kako bi se istaknuo okus jela, a ne zasjenio intenzivnim aromama. Osim ako recept to posebno ne nalaže, nemojte rabiti više od tri začina u jednom jelu. Iznimka su dobro usklađene začinske mješavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji. Nije ni svejedno što ćete upotrijebiti za pečeno meso, a što za variva ili umake te kako se začini “podnose” u kombinacijama. 

Općenito, mjera je četvrtina žličice suhih začina po kilogramu mesa ili na svakih pola litre juhe. Ako umjesto suhih rabite svježe trave, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti. Jedan od najčešćih začina u kontinentalnoj hrvatskoj kuhinji uz sol i papar je mljevena crvena paprika. 
Kulen, čobanac ili fiš ne bi bili ono što jesu da nema paprike. S njom se slažu papar, češnjak, peršin, bosiljak i majčina dušica. 

Valja je oprezno kombinirati s lovorom i ružmarinom da je ne bi zasjenili. Uz mljevenu papriku popularan je i peršin zbog blage arome. Prženim nasjeckanim peršinom posipaju se prženo meso i povrće, a sitno nasjeckani listići odličan su dodatak maslacu i raznim umacima. Dodaje se u marinade s češnjakom i maslinovim uljem. 
U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor. 

Origano se dodaje u jela od rajčice, umacima, kao začin uz sir, gustim juhama te specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s češnjakom, peršinom, timijanom, bosiljkom, estragonom i mažuranom. Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je smeđe nijanse, nema arome. Lovorom se aromatiziraju mesna jela, a osobito divljač. Temeljni je sastojak začinske mješavine bouquet garni.

Vodič kroz začine:

  • Ružmarin: Dobro se slaže s narančinom korom te celerom, porilukom i kaduljom
  • Ljuta ili slatka paprika: Paprikom začinite gulaše, perkelt, jela od junetine i divljači. Pristaje i uz slatkovodnu ribu.
  • Pikantna gorušica: Sjemenske se stavljaju u salamuru za kiseljenje te začinske mješavine za pripremu mesa i ribe.
  • Intenzivni kim: Njime se začinjavaju krumpir, meso, variva od kelja, cikla, svježi i kiseli kupus. Omiljen je začin za kruh i peciva.
  • Vlasac: Kombinira se s peršinom, krasuljicom i estragonom te mažuranom i koprom.
  • Mirisi Azije: Zvjezdasti anis, klinčići, cimet i sjemenke koromača dobar su spoj. 
  • Bosiljak pristaje uz lavandu, čubar, sjemenke koromača, lovor i ružmarin.
  • Bouquet garni: Majčina dušica, peršin i lovor temeljni su začini ove mješavine.
Idi na 24sata

Komentari 15

  • zutko 14.10.2014.

    obožavam eksperimentirati sa začinima, a među favoritima su mi bosiljak, origano,curry i čili, ružmarin mi je super za mariniranje mesa....curry sa piletinom i rižom...bosiljak u umacima od rajčice, što same što sa tunom......čili skoro u sve čušpajze dodajem.....gladna sam!!!!!!!!!! :):):)

  • veritas et aequitas 12.10.2014.

    Začini, začini. Strašno mi smeta kada se pretjera ili neka neukusna kombinacija. Treba ih znati upotrijebiti.

  • zvižde za mnom jer sam šepava 12.10.2014.

    volim origano, peršin i kopar al mi ne daju pretjerat' :(((

Komentiraj...
Vidi sve komentare