To je to što me zanima!

Najbolje namjere: Sve najveće zamke na koje nailaze roditelji

Hladnjak pun voća puno je bolji način za zdravu prehranu, a čak i učenje da se svakom odzdravlja može štetiti. Razmislite prije nego ga natjerate da nešto učini
Vidi originalni članak

Ako je dijete sramežljivo, prihvatite to i ne forsirajte druženje u velikim skupinama. Ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem, neka tako i bude. Isto tako, društvenu i “glasnu” djecu ne treba sputavati. Možda je ponekad teško s takvom djecom, ali važno je da se osjećaju voljenima i prihvaćenima. Druženje s djecom za koju smatrate da su “nasilnici s igrališta” treba izbjegavati i onda kada vam je njihova majka najbolja prijateljica. 

Nemojte dijete dovoditi u situaciju da se vrati s igrališta bez igračaka ili s neugodnim iskustvima ruganja. Također, ni u kojem slučaju čak niti u šali nemojte lagati djeci. Tako će dijete naučiti kako je laganje prihvatljiv način izbjegavanja odgovornosti te gubiti povjerenje u roditelje. Sigurno će vam se obiti o glavu kada zbog toliko “prakse” u laganju ne prepoznate da vam vaše dijete laže. Još jedna od nerijetkih pogrešaka roditelja jest tjeranje djeteta da kaže dobar dan nepoznatima ako mu mahnu ili ih pozdrave. 

Ne razgovaraj s nepoznatima je itekako korisna smjernica. Ne brinite se, nećete izgledati kao paranoičan roditelj ako djecu ne učite da pozdravlja svakog stranca koji mu se nasmiješi - jednostavno ne želite da se dijete, bilo s vama ili samo, osjeća preopušteno pokraj nepoznatih. To, naravno, ne znači da ne treba odzdravljati susjedima.

Dijete su strogo zabranjene 

Ne forsirajte dijetu za djecu. Nemojte im govoriti da su bucmasti, iako to možda i jesu. Jedini rezultat bit će da će jesti poskrivećki, a mogu razviti poremećaj u prehrani. Radije poslužite kao primjer te hladnjak napunite voćem i povrćem, a iz ormarića izbacite čokolade i kekse.

Neka zna zašto se ispričava

Djeca nekad ni sama ne znaju zašto ste im rekli da se za nešto ispričaju. Jedna od najčešćih pogrešaka je: “Reci oprosti” ako vidite zbunjeni pogled na djetetovu licu. Prvo odvojite sekundu i objasnite mu što je učinilo, ali saslušajte i njegovu stranu priče.

Samostalnost dolazi polako

Spavanje u vlastitu krevetu velik je korak za mališana. Najbolje je da samo odluči kad želi spavati u svom krevetu. Isto tako, nemojte forsirati ostavljanje dude ili korištenje tute jer takva samostalnost je velik korak za maleno dijete.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • simbad1 10.11.2011.

    "bolje da me se boje nego da me vole"...to je moj životni moto općenito.nisam nasilnik i nikada svoju djecu nisam tuko li sam stvorio kod njih takav dojam da bi se čudo moglo dogoditi kada bi nešto pogriješili(mislim na ozbiljnje grešekE) Ne tvrdim da je moj metod ispravna ali znam da je kod mene učinkovita. Smatram da bez autoriteta nepostoji niti jedan sustav kiji bi funkcionirao u životu pa tako niti obitelj,pri tome ne mislim na jednoumlje osobe koja je autoritet nego na osobu koja je doslovce cijenjeni kritičar zbog koga se pokušava činiti dobro i izbjegava raditi zlo....a on to naravno nagrađuje i na neki način kažnjava zlo.......neznam.....mislim da je sustav takav....možda griješim ali moji klinci su okej i imaju svoj stav sigurni su u sebe.moji klinci uvijek vele"joj šta če tata reči"...ne boje me se nego se boje da me ne povrijede,a to je bit svega!

  • stefi88 06.11.2011.

    Mislim da samo može biti pozitivno čitati ovakve članke! Naravno, treba se uzeti sve sa rezervom i razmisliti da li to odgovara nama i našem djetetu... Djeca su prekrasna bića sputana roditeljskim poslom, gdje roditelji imaju premalo vremena da se posvete svojoj prekrasnoj djeci...

  • kupina 05.11.2011.

    meni je zlo već od silnih studija o odgoju djece. Svako je dijete individua i gluposti koje se izdaju po knjigama, skriptama i sl samo je zgrtanje novaca na račun uplašenih mama koje jadne misle da će baš po knjizi odlično odgojiti djetešce...

Komentiraj...
Vidi sve komentare