To je to što me zanima!

Najbolje radi u mediteranskom podneblju, a evo kako će vam smanjiti račune za struju i plin

Dizalica topline kao tehnološko, ekološko i energetski učinkovito rješenje sve je popularnija alternativa za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode u domovima Hrvata. Pitali smo stručnjaka kako točno radi i koje su joj prednosti
Vidi originalni članak

Dizalice topline ekološki su prihvatljivi sustavi grijanja i hlađenja prostora te primarne potrošnje tople vode. Iako se o njima u posljednje vrijeme sve više govori, treba istaknuti da ovdje nije riječ o najnovijoj tehnologiji. Ovi električni uređaji funkcioniraju prema načelu izvlačenja topline s jednog mjesta i prenošenja na drugo. Zvuči vam poznato? Prema jednakom principu već desetljećima rade i hladnjaci te klima-uređaji. 

Dugoročno isplativa investicija

Dakle, glavni princip rada dizalice topline temelji se na korištenju toplinske energije niže temperaturne razine iz različitih toplinskih izvora iz okoliša, kao što su zrak, tlo i voda, koja se onda uz pomoć dodatne električne energije diže na višu temperaturnu razinu i kao takva služi za grijanje prostora i pripremu tople vode. Prilikom hlađenja proces je obrnut - dizalice topline uzimaju toplinu iz prostora koji treba ohladiti te je prebacuju u okoliš. 

Kako nam je dodatno objasnio Ivan Perlić, Sales Senior Specialist iz Aristona, osnovni element dizalice topline je isparivač, odnosno izmjenjivač topline, preko kojeg radna tvar u dizalici topline uzima toplinu iz toplinskog izvora niže temperaturne razine. Kompresor zatim komprimira radnu tvar koja je preuzela toplinu iz toplinskog izvora niže temperaturne razine na višu temperaturnu razinu. A kondenzator je izmjenjivač topline u kojem radna tvar više temperaturne razine predaje toplinsku energiju u sustav grijanja, to jest pripreme potrošnje tople vode. Ekspanzijski ventil omogućuje toplinskoj crpki da mijenja način rada između: grijanja vode i hlađenja zraka ("Način grijanja") te hlađenja vode i grijanja zraka i odmrzavanja sloja leda na spirali ("Način hlađenja").

- Dizalica topline 75% ukupne korisne toplinske energije preuzima iz okoliša, dakle iz obnovljivih izvora, a samo 25% energije uzima iz električne energije koju plaćamo - pojasnio nam je Aristonov stručnjak. 

S obzirom na to, jasno je da će se ova investicija, za koju je potreban malo veći početni kapital, s vremenom itekako isplatiti. Osim što će vam omogućiti da potpuno izbacite plin iz kućne jednadžbe energenata, također će vam smanjiti račune za struju - i zimi i ljeti. 

Učinkovitost dizalice topline

Ako izuzmete konstrukciju uređaja, učinkovitost dizalice topline ovisi o temperaturi toplinskog izvora (zraka) i temperaturi na koju dizalica topline zagrijava vodu za potrebe grijanja.

- Jednadžbe su ovdje vrlo jednostavne: viša temperatura toplinskog izvora = veća učinkovitost i niža temperatura na kojoj dizalica zagrijava vodu = veća učinkovitost. U praksi, to znači da je dizalica topline najučinkovitija u mediteranskom klimatskom podneblju i kad se koristi u kombinaciji s podnim grijanjem - objašnjavaju nam u Aristonu. 

Potrebno je osigurati adekvatan prostor

Neovisno o tome gradite li novi ili renovirate postojeći dom, ugradnja dizalice topline nije toliko komplicirana koliko se nekima možda na prvu čini. Dizalica topline može se uklopiti u novi ili prilagoditi postojećem sustavu unutar objekta s tehničkim rješenjima. Zapravo je u tom procesu najvažnije da pronađete dobrog arhitekta koji će sa suradnicima srodnih struka izraditi projekt, a koja će vrsta (zrak/voda i zrak/zrak, voda/voda te tlo/voda) odgovarati upravo vašem domu i vašim potrebama, najbolje će znati tehničko osoblje koje ima potrebne alate i sposobnost izrade projektne dokumentacije (ovlašteni inženjeri, strojarski projektanti). 

- Kod ove investicije potrebno je moći osigurati adekvatan prostor za instalaciju dizalice topline i servisni pristup. Prema kvadraturi objekta i stupnju izoliranosti objekta treba dati i toplinski proračun za određivanje potrebne snage dizalice topline - navode u Aristonu. Također, ne postoji neko pravilo za koje je prostorije dizalica topline namijenjena, važno je samo da su te prostorije adekvatno izolirane i imaju odgovarajući električni priključak.

Kako odabrati idealnu?

Kad je riječ o dizalicama topline Ariston, postoji nekoliko prednosti u odnosu na druge dizalice, o kojima vrijedi razmisliti prije ove investicije.

- Naše dizalice topline osiguravaju najveću dobivenu toplinsku vrijednost uz minimalnu potrošnju električne energije SCOP 5.1 i među vodećima su na tržištu. Iznimno su pouzdane, a o tome najbolje svjedoči podatak da je u cijeloj Hrvatskoj prisutna servisna mreža za njih. Uz to nudimo više tehničkih rješenja, koja se prilagođavaju postojećim situacijama i zahtjevima krajnjih korisnika - kaže nam stručnjak u Aristonu.

Prednost je i ta što je Aristonovim dizalicama topline moguće upravljati putem aplikacije - u standardnoj opremi krajnji korisnik ima pristup uređaju i mogućnost kontrole potrošnje električne energije u svakom trenutku. Za kraj nam Perlić ističe da je cijeli proces, od odabira dizalice do korištenja uređaja, u Aristonu popraćen izuzetnom tehničkom podrškom kako se klijent ni u jednom trenutku ne bi osjećao zbunjenim ili izgubljenim. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • user_140863 23.08.2023.

    Ajmoooo. Dalmacija puna ko brod nakon sezone. Idemo im izbiti nešto evrića iz džepa :)

  • ptica neznalica 23.08.2023.

    Dizalica topline da, ali je pitanje da li i kada ćete je isplatiti. Lijepo bi bilo da su napravili izračun. Osobno sam uz pomoć čovjeka koji se bavi ugradnjom, pokušao izračunati isplativost ulaganja i došao do zaključka da se zapravo ne isplati postavljati dizalicu topline u moju kuću, jer ću ja vjerojatno prije umrijeti nego je isplatiti. Zašto nigdje ne piše koliko dugo je garancija na dizalicu, odnosno zašto nema stvarnih podataka o trajnosti iste. Tako da kad pomislite da ste je ubrzo isplatili, treba nova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare