Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Najbolje radi u mediteranskom podneblju, a evo kako će vam smanjiti račune za struju i plin

Najbolje radi u mediteranskom podneblju, a evo kako će vam smanjiti račune za struju i plin

Dizalica topline kao tehnološko, ekološko i energetski učinkovito rješenje sve je popularnija alternativa za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode u domovima Hrvata. Pitali smo stručnjaka kako točno radi i koje su joj prednosti

VIDEO

Dizalice topline ekološki su prihvatljivi sustavi grijanja i hlađenja prostora te primarne potrošnje tople vode. Iako se o njima u posljednje vrijeme sve više govori, treba istaknuti da ovdje nije riječ o najnovijoj tehnologiji. Ovi električni uređaji funkcioniraju prema načelu izvlačenja topline s jednog mjesta i prenošenja na drugo. Zvuči vam poznato? Prema jednakom principu već desetljećima rade i hladnjaci te klima-uređaji. 

Dugoročno isplativa investicija

Dakle, glavni princip rada dizalice topline temelji se na korištenju toplinske energije niže temperaturne razine iz različitih toplinskih izvora iz okoliša, kao što su zrak, tlo i voda, koja se onda uz pomoć dodatne električne energije diže na višu temperaturnu razinu i kao takva služi za grijanje prostora i pripremu tople vode. Prilikom hlađenja proces je obrnut - dizalice topline uzimaju toplinu iz prostora koji treba ohladiti te je prebacuju u okoliš. 

Kako nam je dodatno objasnio Ivan Perlić, Sales Senior Specialist iz Aristona, osnovni element dizalice topline je isparivač, odnosno izmjenjivač topline, preko kojeg radna tvar u dizalici topline uzima toplinu iz toplinskog izvora niže temperaturne razine. Kompresor zatim komprimira radnu tvar koja je preuzela toplinu iz toplinskog izvora niže temperaturne razine na višu temperaturnu razinu. A kondenzator je izmjenjivač topline u kojem radna tvar više temperaturne razine predaje toplinsku energiju u sustav grijanja, to jest pripreme potrošnje tople vode. Ekspanzijski ventil omogućuje toplinskoj crpki da mijenja način rada između: grijanja vode i hlađenja zraka ("Način grijanja") te hlađenja vode i grijanja zraka i odmrzavanja sloja leda na spirali ("Način hlađenja").

- Dizalica topline 75% ukupne korisne toplinske energije preuzima iz okoliša, dakle iz obnovljivih izvora, a samo 25% energije uzima iz električne energije koju plaćamo - pojasnio nam je Aristonov stručnjak. 

S obzirom na to, jasno je da će se ova investicija, za koju je potreban malo veći početni kapital, s vremenom itekako isplatiti. Osim što će vam omogućiti da potpuno izbacite plin iz kućne jednadžbe energenata, također će vam smanjiti račune za struju - i zimi i ljeti. 

Učinkovitost dizalice topline

Ako izuzmete konstrukciju uređaja, učinkovitost dizalice topline ovisi o temperaturi toplinskog izvora (zraka) i temperaturi na koju dizalica topline zagrijava vodu za potrebe grijanja.

- Jednadžbe su ovdje vrlo jednostavne: viša temperatura toplinskog izvora = veća učinkovitost i niža temperatura na kojoj dizalica zagrijava vodu = veća učinkovitost. U praksi, to znači da je dizalica topline najučinkovitija u mediteranskom klimatskom podneblju i kad se koristi u kombinaciji s podnim grijanjem - objašnjavaju nam u Aristonu. 

Potrebno je osigurati adekvatan prostor

Neovisno o tome gradite li novi ili renovirate postojeći dom, ugradnja dizalice topline nije toliko komplicirana koliko se nekima možda na prvu čini. Dizalica topline može se uklopiti u novi ili prilagoditi postojećem sustavu unutar objekta s tehničkim rješenjima. Zapravo je u tom procesu najvažnije da pronađete dobrog arhitekta koji će sa suradnicima srodnih struka izraditi projekt, a koja će vrsta (zrak/voda i zrak/zrak, voda/voda te tlo/voda) odgovarati upravo vašem domu i vašim potrebama, najbolje će znati tehničko osoblje koje ima potrebne alate i sposobnost izrade projektne dokumentacije (ovlašteni inženjeri, strojarski projektanti). 

- Kod ove investicije potrebno je moći osigurati adekvatan prostor za instalaciju dizalice topline i servisni pristup. Prema kvadraturi objekta i stupnju izoliranosti objekta treba dati i toplinski proračun za određivanje potrebne snage dizalice topline - navode u Aristonu. Također, ne postoji neko pravilo za koje je prostorije dizalica topline namijenjena, važno je samo da su te prostorije adekvatno izolirane i imaju odgovarajući električni priključak.

Kako odabrati idealnu?

Kad je riječ o dizalicama topline Ariston, postoji nekoliko prednosti u odnosu na druge dizalice, o kojima vrijedi razmisliti prije ove investicije.

- Naše dizalice topline osiguravaju najveću dobivenu toplinsku vrijednost uz minimalnu potrošnju električne energije SCOP 5.1 i među vodećima su na tržištu. Iznimno su pouzdane, a o tome najbolje svjedoči podatak da je u cijeloj Hrvatskoj prisutna servisna mreža za njih. Uz to nudimo više tehničkih rješenja, koja se prilagođavaju postojećim situacijama i zahtjevima krajnjih korisnika - kaže nam stručnjak u Aristonu.

Prednost je i ta što je Aristonovim dizalicama topline moguće upravljati putem aplikacije - u standardnoj opremi krajnji korisnik ima pristup uređaju i mogućnost kontrole potrošnje električne energije u svakom trenutku. Za kraj nam Perlić ističe da je cijeli proces, od odabira dizalice do korištenja uređaja, u Aristonu popraćen izuzetnom tehničkom podrškom kako se klijent ni u jednom trenutku ne bi osjećao zbunjenim ili izgubljenim. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...