To je to što me zanima!

Vodič o testiranjima na rak u Hrvatskoj: Tko se može prijaviti, kako te što kaže statistika...

Oko 60 posto žena odaziva se na preventivnu mamografiju, a otkako program postoji, još 20 posto ih samoinicijativno odlazi na pregled. Odaziv na probir raka debelog crijeva je puno niži
Vidi originalni članak

Rano otkrivanje karcinoma može nam spasiti život. U najmanju ruku, produžiti ga. U Hrvatskoj zasad postoje tri programa probira - ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i pluća, dok je četvrti, kojim se žene pozivalo na redoviti pregled vrata maternice - prekinut u pandemiji 2020. te ga se nastoji revitalizirati. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • DadoDavor 20.02.2023.

    mpJa sam imao "sreću" da su moji simptomi se pojavili usporedo sa koronom. U lokalnoj bolnici su mi nakon CT-a rekli da imam kamen u mjehuru veći od 1 cm i poslali su me u Zagreb na KBC. Zbog korone tek sam u 5 mjesecu došao na red za pregled. Urolog je tada rekao da to nije ništa i poslao me kući. Bolovi i krv su postajali sve veći i tada sam napisao žalbe predstojniku urologije i gle čuda, javili su mi da su na konziliju odlučili da će me operirati krajem 7. mjeseca. Na operaciji su izvadili kamen. Nakon toga su tek počeli veći problemi i upalila mi se cijela trbušna šupljina te sam u bolnici preležao 40 dana. Iako se upala povukla bolovi i krvarenja nisu prestali te me je u 11 mjesecu urolog sa KBC uputio na MR. Kako je opet počela epidemija i radiološki timovi bili zaraženi, platio sam sam MR privatno i u 12. mjesecu došao kod urologa sa nalazima. Nova operacija je zakazana za veljaču. Tada su poslani uzorci na biopsiju i ustanovljeno je da imam karcinom prostate i da se proširio na mjehur. Znači do tada sam u godinu dana obavio 5 CT-a i 1 MR i oni su stalno tvrdili da imam kamen. Kao opravdanje su rekli da je karcinom atipičan, a taj tip karcinoma napada pluća a ne prostatu. Čak i da ih je kamen zavarao, da nisam sam bio uporan i dosadan tko zna kako bi završio. Ne vjerujem da se karcinom nije nidio na snimkama, a ni nalazi krvi da nisu upućivali na karcinom, a radili su markere.

Komentiraj...
Vidi sve komentare