To je to što me zanima!

Najbrži ljetni ručak: Recepti za fine salate - od tune, piletine...

Poigrajte se sastojcima, jer nije poanta salate da bude zelena, nego - šarena’, kaže kuhar Ivica Matkić iz Choco Cafèa, koji nam je pokazao pet neodoljivih kombinacija
Vidi originalni članak

Idealna baza za ljetnu salatu su zelena salata i rikola, a po mogućnosti i svježi listići bosiljka. Odlični povrtni dodatak su cherry rajčice i paprika, a bitno je da je povrće hladno kako bi bilo osvježavajuće, kaže Ivica Matkić, voditelj Choco Cafèa na Trešnjevci. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ljeti je salatu, kako bi postala cjelovit obrok, najbolje obogatiti piletinom, tunom ili kozicama, kao i kukuruzom, grahom, šampinjonima, kuhanim jajima ili sirom, primjerice mozzarellom, gaudom, grana padanom... Sve te sastojke možete kombinirati po želji, jer nije poanta salate da bude zelena, nego šarena – kaže Ivica.

Ističe i da sve recepte koje nam je otkrio možete prilagoditi svojem ukusu pa tako umjesto tune možete koristiti i primjerice losos, inćune... Ipak, od mesa je najbolja piletina. 

Za toplo-hladnu salatu kuhamo piletinu i povrće u vinu pa ujedno dobijemo sočni umak koji se poveže s listovima salate. Neizostavan dodatak salatama su i maslinovo ulje te aceto balsamico i alkoholni ocat. Pikantni, a rashlađujući ‘spicy’ umak pravi se od jedne crvene paprike i 200 g crvenog luka koji se izmiksaju u blenderu, pomiješaju sa 100 g kečapa te začine čilijem i tabascom.

Za osvježavajući bijeli preljev pomiješajte vrhnje i jogurt te ih aromatizirajte sjeckanim koprom i naribanom koricom limuna. Salati možete dodati i prepečeni špek, ali i tost. Narežite tost na kockice i prepržite ga. Začinite ga možete tabascom ili maslinovim uljem - predlaže kuhar. 

Meksički miks

Sastojci: 60 g paprike, 40 g kukuruza, 40 g graha, 100 g piletine, 30 ml maslinova ulja, 30 ml aceta, 2 g soli, 2 g papra, 20 ml tabasca, 1/2 tortilje

Priprema: Piletinu ispecite na tavi, stavite narezane komadiće u zdjelu te ih pomiješajte s paprikom, kukuruzom i grahom. Začinite maslinovim uljem, acetom, solju i paprom te dodajte na vrh salate tabasco. Pola tortilje nasjeckajte na trakice i popržite te obogatite njima salatu.

Zdjela s tunom

Sastojci: 40 g zelene salate, 20 g rikole, 50 g tune, 1 jaje, 50 g svježih krastavaca, 30 g kukuruza, 25 g cherry rajčice, 30 ml aceta balsamica, 30 ml maslinova ulja, sol, papar

Priprema: U zdjeli pomiješajte salatu i rikulu. Krastavce narežite na kockice i pomiješajte s kukuruzom te posipajte po salati. Na to posložite tunu, u sredinu postavite kuhano jaje izrezano na četiri dijela i cherry rajčicu te začinite maslinovim uljem, acetom, solju i paprom.

Cezar salata

Sastojci: 200 g zelene salate, 150 g piletine, 8 cherry rajčica, 50 g cezar dresinga, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Piletinu ispecite na maslinovom ulju da bude hrskava te na kraju začinite solju i paprom. Stavite u zdjelu zelenu salatu, dodajte narezanu piletinu, prepolovljene cherry rajčice te prelijte cezar dresingom. Želite li sami napraviti cezar dresing treba vam 100 g majoneze, 200 g vrhnja i 65 g špeka. Špek se izmiksa u blenderu s 1 dl vode te se izmiješa s majonezom i vrhnjem.

Toplo-hladni užitak

Sastojci: 80 g zelene salate, 130 g piletine, 40 g paprike, 60 g gljiva, 40 g mozzarelle, 30 ml bijelog vina, 30 ml aceto balsamica, 30 ml maslinova ulja, sol, papar

VIDEO RECEPTI Smućkaj i uživaj: U 10 sekundi do 10 osvježavajućih koktela

Priprema: Narezanu piletinu prepržite na ulju. Pred kraj dodajte narezanu papriku i gljive pa bijelo vino i pustite da ispari. Narezanu zelenu salatu stavite u zdjelu te na nju rasporedite pečenu piletinu, gljive i papriku. Posipajte komadima mozzarelle. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i acetom.  Osim na Trešnjevci, ove salate možete probati i u Choco Cafèu u Sopotu. 

Ljetna salata za 24sata

Sastojci: 150 g salate (mješavina zelene salate i rikole), 250 g kozica, nekoliko cherry rajčica, limun, 50 g kukuruza, paprika, maslinovo ulje, aceto balsamico, sol, papar

Priprema: Kozice ispecite na maslinovu ulju s cherry rajčicama. Pomiješajte u zdjeli salatu i rikolu te na njih stavite kozice. Posolite ih i popaprite te prelijte salatu s malo maslinova ulja i aceta te iscijeđenim limunovim sokom. Dodajte kukuruz i svježu papriku narezanu na kockice, a po želji i pikantnog umaka. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mily 24.07.2019.

    o da, ljeto, salate na sve moguće načine

  • 24.07.2019.

    slično mojim salatama. trenutna inspiracija u kuhinji stvara dobre, maštovite obroke 👩‍🍳

  • Liverpool_YNWA 23.07.2019.

    obožavam salate,pogotovo i samo one s alkoholnim octom..

Komentiraj...
Vidi sve komentare