Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dobri i loši susjedi: Koje povrće se smije saditi jedno do drugog

Dobri i loši susjedi: Koje povrće se smije saditi jedno do drugog

Dobri susjedi blitvi su mrkva, niski grah, radič, rotkva i kupusnjače. Grašak sadite gdje god možete jer obogaćuje tlo dušikom. Ne odgovaraju mu luk, češnjak, krumpir, rajčica, poriluk...

VIDEO

Kod ekološkog uzgoja bilja važno je izbjegavati umjetna gnojiva koja iscrpljuju zemlju umjesto toga se poslužiti prirodnim rješenjima. Pred kraj zime ili u rano proljeće vrijeme je za osnovnu organsku gnojidbu, ako to već niste učinili u jesen. Dodavanjem organske tvari u tlo održava se aktivnost mikroorganizama, odnosno njegova biološka plodnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

Na plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima biljke dobivaju dovoljno hrane i zato su jake i zdrave i otpor nije na stresove, kao što su nepovoljni vremenski uvjeti i napadi bolesti i štetnika. Kao organsko gnojivo može poslužiti stajsko, govedsko, gnojivo peradi, gnojnica uz poseban način pripreme, kompost, organsko tvorničko gnojivo.

Zajedničko im je da se svi ti organski sastojci rastvaraju pod utjecajem organizama tla i transformiraju u različite organske tvari smeđe do crne boje, koja se naziva humus, a jedna je od najvažnijih komponenti za zdravo i plodno tlo.

Proljetna njega sobnih biljaka: Obrežite korijenje, presadite što treba, odstranite uvele listove
Proljetna njega sobnih biljaka: Obrežite korijenje, presadite što treba, odstranite uvele listove

Kad ste pripremili zemlju, krenite u akciju. Ali, kod sadnje obratite pažnju na to koje biljke su dobri ili loši susjedi. Naime, neke biljke djeluju poticajno jedne na druge, a neke se međusobno ne podnose. Poznavanje tih kombinacija pomoći će vam da bolje osmislite raspored u vrtu.

Evo kako pravilno organizirati vrt 

Blitva

Dobri susjedi blitvi su mrkva, niski grah, radič, rotkva i kupusnjače.

Brokula

Sadite je kraj kopra i metvice

Celer

Posadite li ga uz grah, obje biljke rasti će bolje. Odgovara mu i poriluk, rajčice, kupus i cvjetača.

Endivija

Sadite je uz poriluk, visoki grah i kupusnjače

Grašak

Sadite ga gdje god možete jer obogaćuje tlo dušikom. Dobri susjedi su salata u glavicama, koraba, kopar, mrkva, radič, kupusnjače, komorač, tikvice, rotkvice. Ne odgovaraju mu luk, češnjak, krumpir, rajčica, poriluk, visoki grah.

Povrće koje raste brzo i idealno je za sadnju u rano proljeće
Povrće koje raste brzo i idealno je za sadnju u rano proljeće

Korabica

Sadite uz šparoge, luk, crni korijen, grašak, kopar, kukuruz, krastavci, matovilac, niski grah, rajčica, metvicu, poriluk, rabarbaru, rotkva, anis, visoki grah i celer. Loš susjed joj je peršin.

Krastavci

Dobri susjedi su luk, češnjak, salata u glavicama, kopar, niski grah, cikla, anis, visoki grah, celer, kupusnjače, komorač, korijander, kim. Loši su krumpir, rajčica, radič i rotkva.

Krumpir

Njegov rast potaknut će hren, korabica, niski grah, bob, metvica, špinat, dragoljub, kim, kadifica. Loši susjedi su grašak, krastavci, rajčica, cikla, celer i suncokret.

Kupusnjače

Dobri susjedi su rana salata, blitva, endivija, salata u glavicama, krumpir, krastavci, matovilac, niski grah, rajčica, rabarbara, radič, rotkva, jagode, visoki grah, celer, pelin, kopar, korijander, kim, metvica. Loši: češnjak, luk, grašak, poriluk, jagoda, gorušica.

Luk

Sadnja kamilice uz luk poboljšava mu aromu. Sadi se uz mrkvu jer luk odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu. Ne odgovara mu blizina graha i kupusnjača.

Mrkva

Dobri susjedi su blitva, cikorija, luk, češnjak, crni korijen, grašak, kopar, rajčica, poriluk, radič, rotkva, ružmarin, kadulja, vlasac. Kraj nje ne treba saditi ciklu.

Ideje za uređenje dvorišta: Nadahnuća za svačiji budžet
Ideje za uređenje dvorišta: Nadahnuća za svačiji budžet

Paprika

Ispod nje odlično uspijeva blitva, salata u glavicama, crvena rotkvica, špinat. Loši susjed je visoki grah

Peršin

Dobri susjedi su matovilac, rajčica, radič, rotkva. Loš: Salata u glavicama

Rajčica

Ispod rajčice dobro je posaditi nekoliko sadnica bosiljka jer ta biljka ima zaštitni učinak. Dobri susjedi rajčicama su rana salata, cikorija, češnjak, salata u glavicama, koraba, mrkva, kukuruz, niski grah, špinat, cikla, peršin, metvica, poriluk, radič, rotkva, celer kupusnjače. Loši: grašak, krumpir, krastavci i komorač.

Cikla

Bolje raste ako se posadi uz luk, korabicu, bosiljak, grah, salatu, kupus i rajčice. Sadnja uz luk odbija neke insekte i korove. Loši susjedi su joj mrkva, kukuruz, krumpir, poriluk.

Jagode

Borač posađen uz jagodu poboljšava sadržaj hranjiva u tlu. Također sadite uz grmoliki grah, špinat i salatu. Među jagode je dobro posaditi malo luka i češnjaka.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku