To je to što me zanima!

Najgori zvukovi: Škripanje po boci, ženski vrisak i plač bebe

Najviše nam smetaju zvukovi čije je frekvencija između 2000 i 5000 Hz, a najmanje neugodni su zvukovi smijeha djeteta, vode kako teče ili pljeska, otkriva studija
Vidi originalni članak

Nairitantniji zvuk na svijetu za ljude je škripanje nožem po površini staklene boce, otkrila je studija Sveučilišta Newcastle. U njoj su znanstvenici volonterima dali da slušaju različite zvukove iz okoline te potom snimali reakcije njihova mozga. Interakcija između slušnog korteksa, dijela mozga zaduženog za porcesuiranje zvukova te amigdale koja se aktivira pri pojavi negativnih osjećaja, zaslužna je za to što su nam neki zvukovi neugodni, piše WebMD..

- Ne postoji konkretan odgovor zašto nam neki zvukovi smetaju, no najracionalnije objašnjenje je da je to povezano s primitivnim dijelom mozga, poput uzbune koji je našim precima govorio da se približava opasnost.

Najviše iritiraju zvukovi čija je frekvencija između 2000 i 5000 Hz, objašnjavaju znanstvenici. Najmanje neugodni zvukovi za ljudske uši su slušanje pljeska, dječjeg smijeha, grmljavine ili vode koja teče.

Top 10 najneugodnijih zvukova

Idi na 24sata

Komentari 34

  • šakić 17.10.2012.

    najgori zvuk kad mi susjed rano ujutro pajseron rpobusi zid i napravi rupu pa mu jeben kevu

  • alladin_1 17.10.2012.

    ima žena sa takvim kreštavim glasovima da je to za poludit. - bode me ravno u mozak ! a još kada ih histerija ulovi pa počnu vikat pa se taj nazalni meketavi glas podigne za oktavu meni doslovno puca glava.

  • kokolin 16.10.2012.

    J.K. Rozga, Seve i sl... zvukovi kojih se užasavam :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare