To je to što me zanima!

Najslasnija fešta za 100. broj gastromagazina Skuhatćute

Dobar tek! Proslavite s nama slavljeničko izdanje magazina uz recepte za peku, domaći burek, ledene deserte, hrskavo pečenje, čokoladnu tortu, pita sendviče ...
Vidi originalni članak

U subotu, 12. siječnja, izlazi 100. broj magazina za uživanje u kojem vam Skuhatćute donosi najbolje od najboljeg.

Na 44 najslasnije stranice izdvojili smo za svakog ponešto. Kuhajte sve što vam srce poželi. Gozbu možete početi nadjevenim palačinkama, slasnom frittatom ili punjenim lukom. Nastavite uz nezaboravna pečenja, složence, pašticade... A svjećicu možete otpuhnuti s omiljenog deserta: čokoladne torte, moussea ili tarta. Uživajte!

U prvom broju magazina Skuhatćute 19. veljače 2011. gastrosezonu otvorili smo knedlama. Otad svake subote stvaramo, tražimo i za vas kuhamo tradicionalna hrvatska, ali i egzotična jela sa svih strana svijeta.

Iz tjedna u tjedan tražili smo najnovije gastrovijesti, otkrivali vam tajne slavnih šefova, ali i iskusnih domaćica. U potrazi za savršenim jelovnikom počasno mjesto dali smo i dobroj kapljici. U kutku za vinoljupce za vas smo otvarali i kušali najbolje hrvatske i svjetske boce. Nismo zaboravili ni na vaša remek-djela. Na našem su se savršenom jelovniku našli i vaši recepti. Svaki tjedan biramo i nagrađujemo dva najbolja prijedloga iz vaše kuhinje.

A stotom broju u čast rubrika Život danas vam donosi samo neke od gastrozvijezda koje su vas osvojile. Visoko na top-listi svakako je veličanstveni burek, koji smo pripremili uz puno ljubavi. Nimalo ne zaostaju ni veličanstvena pečenja, slasne nadjevene palačinke i piletina u košuljici od pršuta.  

Nadjevene palačinke

Sastojci: 20 dag oštrog brašna, 2 jaja, 0,4 l slatkog vrhnja, 2 poriluka, 20 dag dimljene slanine, luk, ulje, sol, papar

Priprema: Od brašna, jaja i mlijeka napravite smjesu za palačinke te ih ispecite. Posebno u tavi na malo ulja propirjajte nasjeckani poriluk, dimljenu slaninu i crveni luk, dodajte začine i time nadjenite palačinke. Na dno vatrostalne posude nalijte malo vrhnja, pažljivo položite nadjevene plačinke i zalijte ih ostatkom vrhnja. Tako pripremljene palačinke pecite u pećnici oko 20 minuta na 180°C. Poslužite toplo.

Pileća prsa sa slaninom

Sastojci: maslinovo ulje, 400 g pilećih prsa, 500 g tagliatella, 10 kriški slanine, 250 g gljiva, luk, pileća kocka i 200 ml pilećeg temeljca, 400 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar, origano, parmezan

Priprema: U tavi pržite slaninu i narezanu piletinu. Dodajte gljive, luk i origano. Pržite pa nakon osam minuta dodajte kocku i temeljac te pustite da krčka još deset minuta. Skuhajte tjesteninu “al dente”. Kad se temeljac u tavi malo reducira, dodajte vrhnje. Pustite neka se kuha pet minuta i miješajte. Začinite solju i paprom pa dodajte tjesteninu. Prije posluživanja pospite peršinom i parmezanom.

Klasični domaći burek

Sastojci: tijesto: 600 g glatkog brašna tip 550, dobar prstohvat soli, voda; nadjev: 500 g miješanog mljevenog mesa, dva jaja, sol i papar

Priprema: Prosijte brašno, posolite ga pa napravite rupu u sredini. Jednom rukom dolijevajte vodu, a drugom rukom, kao da čupkate brašno, lagano pravite kuglu. Kad je glatka, podijelite je na dva dijela, nauljite i ostavite pet minuta da se “odmori”. U međuvremenu napravite nadjev. Luk sitno nasjeckajte i sa začinima dodajte u meso. Zatim valjkom razvaljajte tijesto u oblik kruga debeo tri milimetra, nauljite i ostavite da se “odmori” još pet minuta. 

Bez straha vrhovima prstiju vucite tijesto preko rubova stola pa ga nadjenite uz rubove. Zatim, podižući stolnjak, zamotajte tijesto uzduž najdužih strana u nešto što nalikuje na pletenicu. Pažljivo prenesite u nauljeni lim za pečenje i odmah motajte u oblik puževe kućice. Stavite u pećnicu na najvišu temperaturu, ali samo prvih deset min da se malo zapeče. Zatim smanjite na 200 stupnjeva i pecite dok ne dobije lijepu boju sa svih strana.

Pizza s rikulom i mozzarellom

Sastojci: tijesto za pizzu, 250 g ocijeđenih i narezanih rajčica, 150 g mozzarelle, 2 žlice maslinova ulja, svežanj rikule, 10 dag pršuta, mljeveni crni papar

Priprema: Na tijesto u nauljenom limu složite rajčice i pecite deset minuta u pećnici zagrijanoj na 260°C. Izvadite ga iz pećnice, na njega složite mozzarellu i pršut pa poprskajte polovinom količine ulja. Vratite ga peći još šest-osam minuta. Kad ga izvadite, dodajte rikulu i papar te poprskajte preostalim uljem.

Piletina u košuljici od pršuta i sira

Sastojci: Pakiranje smrznutog špinata, 2 šalice pinjola, 1/2 šalice ricotte, 1/4 šalice ribanog parmezana, 2 češnja češnjaka, sol, papar, 6 komada pilećih prsa, 6 kriški pršuta, maslinovo ulje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Odmrznite i iscijedite špinat. Popržite pinjole i dodajte ih špinatu. Umiješajte sir, sjeckani češnjak, sol i papar. Razrežite pileća prsa, ali ne skroz. Napunite ih nadjevom, zatvorite i omotajte pršutom. Premažite maslinovim uljem i pecite 20-ak minuta.

Čokoladna torta

Sastojci: glazura: 600 g čokolade, 250 g maslaca., biskvit: 240 g brašna, 200 g maslaca, 180 g šećera, 100 g kakaa, 60 g smeđeg šećera, žličica sode bikarbone, žličica soli, 2 jaja, 100 ml kiselog vrhnja, žličica ekstrakta vanilije

Priprema: Namastite dva kalupa za torte promjera 18 cm i obložite ih papirom. Pomiješajte brašno, šećer, kakao, smeđi šećer, sodu bikarbonu i sol. Zagrijte maslac i malo vode. Kad zavrije, dodajte smjesi s brašnom. Izmiksajte pa dodajte jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Smjesu podijelite u kalupe i pecite 35 minuta na 175°C. Ohladite pa izvadite iz kalupa. Na pari otopite maslac i čokoladu za glazuru. Jedan biskvit premažite sa 150 ml glazure pa poklopite drugim i premažite ostatkom glazure.

Glazirani svinjski kotleti

Sastojci: 700 g svinjskih kotleta u komadu (s kožom i bez kosti), 1/3 šalice meda, 2 žlice senfa, žlica jabučnog octak, žlica sojina umaka, sol, mljeveni crni papar 

Priprema: Pomiješajte med, senf, jabučni ocat, sojin umak, sol i papar. Položite meso u lim za pečenje i prelijte smjesom. Meso pecite nepokriveno oko sat, sat i pol na 175 °C. Povremeno polijevajte umakom od pečenja. Kad nakon uboda vilicom mesa otpusti bistar sok, a kožica postane hrskava, izvadite ga i pustite da odstoji desetak minuta. Poslužite uz krumpire, pečeno povrće ili sezonsku salatu.

Janjetina ispod peke

Sastojci: 2 kg janjetine, 1,5 kg krumpira, 2 rajčice, 2 mrkve, bijeli luk, 200 ml suncokretova ulja, 200 ml bijelog vina, 2 grančice svježeg ružmarina, sol

Priprema: Janjetinu operite, posušite, posolite i stavite u nauljenu peku. Mesu dodajte krumpire narezane na četvrtine, mrkvu narezanu na veće komade, rajčice, češnjak i grančice ružmarina. Stavite pod peku i pecite oko sat vremena. Maknite poklopac pa sve polijte vinom i opet poklopite. Ostavite da vino hlapi 5-10 min pa poslužite. Pecite u pećnici pokriveno alu-folijom oko 70 min na 180 °C. Pojačajte na 210°C i pecite još 10-ak min.

Stromboli sa špinatom

Sastojci: Tijesto za pizzu; umak: 400  pelata, 170 g koncentrata od rajčice, 1 i 1/2 žlica maslinova ulja, 1 i 1/2 žlica origana, 2 žlice narezanog peršina, 1 i 1/2 žličica šećera, 1/2 žlice mljevenog češnjaka, 1 1/2 žličica soli, vinski ocat

Nadjev: 4 šalice mladog špinata, 4 šalice mozzarelle, šalica maslina bez koštica, 1/2 šalice fete

Priprema: Sastojke za umak izmiksajte u blenderu. Tijesto podijelite na 4 dijela, razvaljajte pa premažite 1/4 šalice umaka. Dodajte po šalicu špinata, mozzarelle, 1/4 šalice maslina i 2 žličice smrvljene fete. Smotajte i pecite 15 minuta na 250°C.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • KleopatraZD 10.01.2013.

    Još da je bilo staviti slike uz ovo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare