To je to što me zanima!

Najslasnija roštiljada: Savjeti za najsočnije meso i povrće

Mirisna fešta: Aromatizirajte ribu tako da u zarezane džepiće u koži utisnete začine, a mesne ražnjiće najbolje je obogatiti komadićima slanine i povrća
Vidi originalni članak

Kako bi meso s roštilja bilo sočno a povrće aromatično, marinirajte ih tijekom noći u ulju, octu, vinu, soli, papru i drugim omiljenim začinima. Kiseline iz marinade održavaju meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju. Ako na roštilju pripremate ribu, prije pečenja obavezno je premažite uljem kako bi kožica ostala hrskava. Možete je i zarezati na nekoliko mjesta te napuniti začinima poput ružmarina i majčine dušice.

Za ražnjiće iskoristite pikantnije i masnije komade mesa, a kako biste ih aromatizirali, na ražnjiće možete staviti slaninu ili povrće. Meso nižite na grančice ružmarina. 

Pileća prsa uvijek prije pečenja stanjite na debljinu od oko centimetar, a pljeskavice neka ne budu deblje od dva centimetra jer će ostati presuhe. 

Kobasice i ražnjići s roštilja

Sastojci: 6 goveđih kobasica, 400 g teletine narezane na komade, tikvica, crvena paprika, žuta paprika, 2 luka, sol, papar, maslinovo ulje, glavica salate za posluživanje

Priprema: Pripremite roštilj pa rešetke namastite uljem. U međuvremenu narežite meso pa ga naizmjenično s nasjeckanim lukom, paprikama i tikvicom redajte na ražnjiće, koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Posolite i popaprite meso pa malo poškropite uljem. Na dobro ugrijan grill stavite ražnjiće i pecite ih oko pet minuta sa svake strane. Nakon toga zarežite kobasice na nekoliko mjesta pa ih pecite oko sedam minuta sa svake strane. Kobasice i ražnjiće poslužite uz osvježavajuću i fino rashlađenu zelenu salatu.

Marinirani goveđi odresci

Sastojci: 4 goveđa odreska, sol, papar; marinada: 100 ml maslinova ulja, 100 ml crnog vina, 3 češnja češnjaka, korica limuna, grančica ružmarina, prilog: cherry rajčice, paprika, rikola

Priprema: Odreske posolite i popaprite. Pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, crno vino, zgnječeni češnjak, koricu limuna i ružmarin. Meso prelijte marinadom, a dio ostavite sa strane. Neka se meso marinira nekoliko sati. Meso stavite na roštilj i kad sok počne izlaziti na površinu i postane proziran, okrenite meso i pecite do kraja premazujući ga cijelo vrijeme ostatkom marinade. Poslužite odreske uz salatu od pečenih paprika, cherry rajčica i rukole prelivenih s malo maslinova ulja i limunova soka.

Trikovi za bolji roštilj

  • Savršena temperatura: Teletina, piletina i riba peku se na umjereno ugrijanom roštilju
  • Sočno meso: Na pečeni odrezak stavite žličicu maslaca
  • Najbolja marinada: U marinadu uz ulje i limun možete dodati med, hren, senf, tabasco...
  • Povrće sa žara: Začine povrću dodajte na kraju, a prije pečenja premažite ga uljem
  • Mirisna riba: Krumpir i ribu na roštilju pecite u foliji

U subotnjem broju gastromagazina Skuhatćute za 1,99 kn potražite još ideja za roštilj i otkrijte male tajne za savršene zalogaje od lisnatog tijesta  

Idi na 24sata

Komentari 17

  • zof 01.06.2013.

    Na roštilju je i mesni doručak dobar..

  • guliwer 31.05.2013.

    meso..?? ja mislio povrće

  • soso0015 31.05.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare