To je to što me zanima!

Najtradicionalniji božićni sajam u Zagrebu okuplja 35 zemalja

Španjolska će se podičiti paellom koja se prošle godine razgrabila u rekordnom roku, a ove će se nuditi 80 porcija. Kralj litvanskog stola bit će - šakotis, kolač koji se služio na vjenčanju princa Edwarda...
Vidi originalni članak

Već 26. godinu za redom Međunarodni kluba žena Zagreb organizira najtradicionalniji božićni sajam, Christmas Bazzar, u paviljonu 8 Zagrebačkog Velesajma, koji svake godine privlači sve više i više oduševljenih ljudi željnih doživljaja raznih kultura. Do sada su prodajom jela i ostalih suvenira karakterističnih zemlje koje ih nude na svojim štandovima prikupili više od osam milijuna kuna. 

- Ove godine odlučili smo iznos darovati udruzi Mali zmaj koja pomaže obiteljima teškog imovnog stanja, a čije su prostorije i stvari uništene u ovogodišnjoj poplavi - kažu nam organizatorice Suarna Ramadanović i Joanna Petreski. Ove će se godine na Christmas Bazzaru predstavljati 35 država uz čija će autohtona jela posjetitelji tako svi imati priliku "proputovati svijetom" te uživati u gastronomskim užicima raznih kultura.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Glazbeni program u nedjelju, 1. prosinca 2019. godine, uključuje spektakularnim nastupima u tradicionalnim nošnjama, dok će samo događanje otvoriti solistica Valentina Fijačko Kobić s arijom iz moderne opere "Madam Butterfly", a cijeli će nastup biti praćen orkestrom HNK.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje koji će također imati priliku osvojiti vrijedne nagrade putem bogate tombole i tako pridonijeti prikupljanju sredstava namijenjena udruzi Mali Zmaj u Zagrebu. 

- Morale smo ove godine preseliti u veći paviljon. Tolika zna biti navala da do 13 sati već sva hrana bude rasprodana - kažu organizatorice.

Na talijanskom štandu naći će se sve moguće vrste tjestenine, vina, ali i slatkih stvari poput panetonea, cantuccina, te proizvode talijanskih modnih kuća. Pripremat će i pizzu i lazanje koje će se moći kušati. 

- Prošle sam godine sedam sati radila na štandu i toliko sam bila u poslu da ništa od drugih štandova nisam uspjela vidjeti - smije se Talijanka Danila Girardi Rajić. Pohvalila se da će se ove godine kod njih naći i "vintage" corner s odjećom koju su za ovu prigodu donirale talijanske žene. 

Probajte yukatu i fotkajte se

Na japanskom će se štandu moći kupiti kusudama, ukrasi rađeni origami tehnikom, koji se mogu staviti i na bor, a u prijevodu znače medicinska lopta, objasnile su nam predstavnice japanskog veleposlanstva. Za ovaj ukras treba jedan sat rada. Tsumami zaiku je tradicionalna japanska tehnika slaganja malih komadića tkanine pincetom, a kojom nastaju ukrasi poput broša i kopče za kosu. Prošle je godine japanski ambasador crtao portrete, no ove će se godine posjetiteljima omogućiti da odjenu yukatu, tradicionalnu japansku odjeću, i slikaju se u foto-kutku. Od japanske gastronomije u ponudi će biti sushi, gyoza, katsu ili pržena piletina...

Jedna je paella

Španjolska će se podičiti jamon šunkom i paellom koja se prošle godine razgrabila u rekordnom roku. 

- Bit će oko 80 porcija miksane paelle, s piletinom, morskim plodovima, maslinovim uljem i povrćem uz dodatak tajnog začina - zafrona ili šafrana  - kaže nam Gema Bernabeu iz španjolske ambasade te dodaje da je to zapravo originalna paella kakva se pravi u Valenciji, mjestu iz kojeg inače potječe ovo jelo. Kuha se oko sat vremena, ali trik je u tome da se ostavi stajati 15-20 minuta. 
Posjetitelje će uveseliti flamenko pjevačica Nina Ćorić, a klinci će moći nacrtati flamenka u dječjem kutku. 

TREBA SAMO GLADAN ČOVJEK Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!

Happy...

Na grčkom će se štandu naći melomakarona ili finikja, tradicionalni kolačići spravljeni od maslinova ulja, brašna i soka od naranče, uz dodatak začina poput cimeta, klinčića, i muškatnog oraščića. Posipani su nasjeckanim lješnjacima i preliveni s mednim sirupom,. Osim za Božić, u Grčkoj se služi i na karminama. 

- "Makar" znači sretan na grčkom, pa je to zaista kolačić sreće - kažu nam Grkinje Evangelia Vitalioti i Natasa Giapii. Služit će se grčke pljeskavice, sarmice u vinovoj lozi, razne vrste pita, te pasticio - složenac poput lazanja, ali pravljen s posebnom vrstom grčke tjestenine, mesom i bešamelom. Jhurja su dekoracije od gline koje će također biti u ponudi, a koje se za sreću dijele na Novu godinu. 

Kraljev kolač

Kralj litvanskog stola na Christmas Bazzaru bit će - šakotis. 

- Kao i dvije godine unazad, na stolu će se naći slavni kolač šakotis - koji znači drveni kolač. Radimo ga za sve prigode, vjenčanja, krštenja i ostale proslave. Sastojci od kojih se radi su jaja, putar, brašno, vrhnje i šećer. Za njegovu izradu potrebna je posebna oprema - ražanj i otvorena vatra. Poplaran je i zato jer se šakotis servirao na vjenčanom stolu princa Edwarda. Okus šakorisa tvrtke koja ga proizvodi svaki dan nije nimalo drukčiji nego onaj koji se kušao na prinčevoj svadbi - kaže nam Litvanka Jurga Žiugždiene. Posebnost su i raženi kruh koji će nuditi, kao i litavsko pivo i čokolada.

Tko su dvije simpatične organizatorice?

Međunarodni klub žena (IWCZ) je nevladina, neprofitna udruga za žene svih nacionalnosti koje borave u Hrvatskoj. Klub ima više od 250 članica iz 50 različitih zemalja. Jedan od ključnih ciljeva kluba jest prikupljanje sredstava za grupe i ustanove u Hrvatskoj koje djeluju za dobrobit žena i djece.

Organizatorice Suarna Ramadanović i Joanna Petreski već godinama žive u Hrvatskoj, a zbog organizacije Christmas Bazzara, koju rade posljednjih šest godina, zapostavljaju poslove. Suarna je iz BiH i dugo je godina živjela u Švedskoj, a se udala za Zagrepčanina. Programerka je, te je uz to i menadžerica u obiteljskom biznisu. 

Sarma ili salata

Joanna je podrijetlom s Malte. Supruga Zagrepčanina je upoznala u Londonu. Vodi obiteljsku firmu. Kaže kako je tijekom godina zavoljela naše specijalitete. 

- Kuhamo pola-pola. Suprug kuha prava jela, od sarme, do gulaša, a ja samo lagano, salate, ribu i rižoto - kaže Joanna, dok Suarna dodaje da se ona u Švedskoj navikla na losos i cimet rolnice. 

- U zadnjih mjesec dana toliko smo u poslu, jedemo u hodu, i zanemarimo sve druge poslove, pa ni se peglamo - smije se Suarna. 

LAMPICE NA GORNJEM GRADU Sve je spremno za početak šarenog Adventa u Zagrebu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare