To je to što me zanima!

Najukusnija jela od mladog luka, šparoga i špinata

Šparoga, špinat i mladi luk nezaobilazni su na proljetnom jelovniku kao variva, juhe, pite ili prilozi, a idealni su i u palačinkama ili savijačama
Vidi originalni članak

Kultivirane šparoge mogu se kupiti na tržnici veći dio godine, no divlje se počinju prodavati od ožujka do lipnja, pa ih je šteta ne iskoristiti kao dodatak omletima, juhama ili nasjeckati za nadjev prhkim, povrtnim pitama te slanim palačinkama uz dodatak sira. Ta biljka iz porodice ljiljana niskokaloričan je dodatak ribljim i mesnim jelima te plodovima mora. Konzervirane šparoge stoje u kiselom ili slanom naljevu, a nakon otvaranja najbolje ih je odmah potrošiti. Šparoge se odlično nadopunjuju s aromom mladog luka, osobito u fritajama, a mogu se i omotati šunkom s malo majoneze. Pritom je važno zapamtiti da što su šparoge mlađe, to se kraće pirjaju. Pri kupnji mladog luka bitno je da su glavice čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Čuva se u plastičnoj vrećici ili dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku jer vrlo brzo gubi vitamine i minerale. Mladi špinat slastan je u salatama ili lazanjama, no njime se pune i cannelloni, valjčići od tijesta. Važno je da je masa kremasta i da se cannelloni mogu lako napuniti. Isprobajte nadjev od špinata, šunke i mozzarelle.

Brza salata s osvježavajućom kruškom
Salati od dvije kruške, bobama grožđa i 200 g špinata dodaje se preljev od sira s plemenitom plijesni. Začinite žlicom jabučnog octa i dvjema žlicama djevičanskog maslinova ulja te umiješajte 45 g potočarke i dvije žlice nasjeckanih oraha.


Voda od špinata ne smije se rabiti za juhu
Voda od kuhanja povrća može se iskoristiti za juhe, složence i umake. Tako se “spašavaju” hranjive tvari koje iz povrća izađu u vodu. To su pretežno vitamini i minerali otporni na toplinu. No vodu od kuhanja špinata i blitve bacite jer sadrži toksine.

Gurmansko predjelo u trenu
Salata od mladog špinata i slanutka odlična je s pikantnim, mariniranim maslinama. Dodate li je na poprženi tost, dobit ćete gurmansko predjelo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare