To je to što me zanima!

Nakon infarkta, lagani kućanski poslovi i hodanje ojačat će srce

Primite se sitnih poslova jer spremanje pomaže kod oporavka nakon infarkta i čuva srce. Bilo koja vrsta redovite aktivnosti ključna je za sve ljude s kardiovaskularnim bolestima
Vidi originalni članak

Uz propisivanja najmanje deset vrsta lijekova, pacijente bi trebalo ohrabrivati da više vježbaju a manje sjede kod kuće, upozoravaju liječnici. Vježbanje ima višestruke koristi za srčane bolesnike – može spriječiti ponavljanje srčanog udara, a istodobno popravlja kvalitetu i produljuje život. Nažalost, mnogi pacijenti doživljavaju izlazak iz kuće kao nemoguću pustolovinu, a veliku ulogu imaju i lijekovi, kojih najčešće uzimaju desetak vrsta.

No iz Američke zaklade za zdravlje srca tvrde da bi vježbanje moglo zamijeniti neke lijekove, i to samo ako počnete obavljanjem sitnih kućanskih poslova. Pospremanje kreveta, pranje rublja, kupnja namirnica, penjanje stubama i ostali rutinski poslovi popravit će opću izdržljivost i ravnotežu bolesnika te smanjiti osjećaj nemoći. 

- Sve više liječnika vodi brigu o propisivanju lijekova za bolesti kao što su srčani i moždani udari, a ne žele povećati njihovu fizičku snagu preporučivanjem vježbanja kao dijelom oporavka - tvrdi američki kardiolog Daniel Forman iz Američke zaklade za zdravlje srca i dodaje da oboljeli većinom ne žele piti lijekove nego vratiti snagu.

Forman tvrdi da su hodanje, joga i tai chi također vrlo korisni za srčane bolesnike, osobito one u poodmakloj dobi, ali najbolje rezultate ipak će dati najjednostavniji oblici tjelesne aktivnosti poput glačanja rublja. Osim što će tijelu vratiti snagu i ojačati srce, ova aktivnost u sat vremena može potrošiti oko 140 kalorija, a uz samo 15 minuta penjanja stubama riješit ćete se 128 kalorija. Tajna je u termogenezi, procesu proizvodnje tjelesne topline, koji i medvjedima pomaže da u hibernaciji zimi izgube po nekoliko kilograma.

Brisanje prašine je isto kao dvije minute plankova - izdržaja na rukama, a košenje trave može se usporediti s 20 minuta treninga visokog intenziteta, dodaje Forman. Za usisavanje cijelog doma potrebno je oko 30 minuta, a potrošit ćete 90 kalorija, baš kao da ste boksali 15 minuta. Proljetno čišćenje prozora traje najmanje sat vremena, izgara čak 325 kalorija, kao i 40 sklekova. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • smilodon 21.04.2017.

    je lagana aktivnost ti uvijek dobro dođe! ustaneš u 6 sati ,ideš na posel kod gazde i hrmbaš do 18 sati, za plaću ko da si radio do 8 sati! onda dojdeš doma a pošto su nam dali još vuru danjeg svjetla, odeš brzo na vrt isštihati 50 kvadrata do 21 sat, da bi si mogel posaditi nekaj kaj buš jel! onda od 21 do 22 pišeš djeci zadaću, a do 23 odštopavaš odvod u kuhinji i popravljaš kaj se u kući pokvarilo! i na kraju lagano složiš ženi 30 pari čarapa, od svih ukućana tek da se malo relaksiraš, dok ona pegla naš i susjedin veš! uglavnom oko 24 se podapereš, i legneš u krevet, gdje ti bolja polovica hrče relaksirana od laganih aktivnosti kroz dan! kreneš prema njoj ali dok se primičeš, uhvati te grč u fukfederu i ostaneš u tom položaju do jutra, kad te zbudi žena u 5 da bi u 6 mogel krenuti se lagano relaksirati!

  • Trunpa 21.04.2017.

    poslije infarkta samo vijagra ili cijalis i piletina jača srce

  • 21.04.2017.

    Sve to radite prije nego vas strefi....

Komentiraj...
Vidi sve komentare