To je to što me zanima!

Nakon jedenja šparoga neki ljudi osjete specifičan miris mokraće, a drugi ne - kako to?

Osim mirisa, šparoge znaju promijeniti i boju mokraće u pomalo zelenkastu kao što, na primjer, od cikle može postati crvenkasta. No zbog toga se ne treba brinuti
Vidi originalni članak

Otprilike 15 minuta nakon ulaskom šparoga u naše tijelo počinje njihova razgradnja tijekom koje nastaju kemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, šparoge sadrže specifičnu kiselinu koja se počine razgrađivati u više spojeva čije molekule sadrže sumpor za koji se zna da ima intenzivan neugodan miris. Ti spojevi izlaze iz tijela putem mokraće i to je odgovor zašto nastaje taj karakterističan miris.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sad se nadovezuje pitanje zašto taj miris osjetimo?

To je zato što sumporni spojevi nakon izlaska iz tijela poprimaju plinovito stanje i dižu se u zrak, do naših noseva. Neki ljudi znaju se zabrinuti zbog tog mirisa jer vjeruju kako nešto s njihovim zdravljem nije kako treba. Ali, stručnjaci kažu kako razloga za brigu nema.

KREATOR DIOROVIH MIRISA Legendarni parfumer François Demachy: Svi smo mi životinje

Neki ljudi nakon jedenja šparoga ne osjete karakterističan miris svoje mokraće, a neki taj miris ne proizvode. U jednom istraživanju sudjelovalo je 38 ljudi, jeli su šparoge i mirisali svoj urin, ali i od drugih sudionika. Kod oko osam posto njih mokraća nije promijenila miris, a oko šest posto nije namirisalo ništa. 

Znanstvenici su sagledali razne genetske uzroke i zaključili kako genetika nema nikakve veze s time što nekome urin promijeni miris, a drugima ne. Međutim, genetika je kod onih šest posto bila kriva što ne osjećaju miris. Ne postoji puno studija na ovu temu, a one koje postoje su rađene na malom broju ljudi pa je stručnjacima teško zaključiti zašto se nekim ljudima miris urina ne mijenja nakon što pojedu šparoge.

KORISNA SUPSTANCA Urin se kroz povijest koristio na razne načine: Od izbjeljivanja zubi do baruta i pranja odjeće

Inače, šparoge je dobro jesti jer one pomažu izbaciti suvišnu tekućinu iz tijela, vlakna u njima dobra su za poticanje probave itd. Osim toga puna su vitamina i minerala. Osim mirisa, šparoge znaju promijeniti i boju mokraće u pomalo zelenkastu kao što na primjer od cikle može biti crvenkasta. No zbog toga se ne treba brinuti, prenosi The Independent

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Josip33 06.03.2021.

    Ovisi o nacinu zalijevanja šparoga.

  • StjepanValjak 06.03.2021.

    Ljudi pišaju po prirodi ne pazeći jesu li popišali i šparoge,pa tko takve ubere i konzumira čuje mu se u dahu iz usta

  • moZe333 06.03.2021.

    ja bi reko da ovi koji ne osjete imaju koronu. pitajte stozer to je sigurno tako. eto novi simptom

Komentiraj...
Vidi sve komentare