To je to što me zanima!

Nakon liječenja od raka sve se češće javlja teži oblik PTSP-a

Svaki deseti pacijent ima težak oblik PTSP-a, većina ima simptome poput tjeskobe, anksioznosti i depresije te izbjegavaju razgovore i situacije koji ih podsjećaju na rak
Vidi originalni članak

Ljudi oboljeli od raka nakon liječenja imaju simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Južna Kalifornija i Instituta Durham. Znanstvenici su otkrili da teške bolesti i liječenja, poput raka, ostavljaju trajne posljedice na ponašanje većine ljudi, a svaki 12-i imat će težak oblik PTSP-a, prenosi Daily Mail.

Pacijenti godinama nakon liječenja pate od depresije, anksioznosti, nervoze, glavobolje i valova vrućine.

- Nakon liječenja, s vremenom simptomi postaju sve gori. Za ljude je vrlo stresno čuti da imaju rak i postoji mogućnost da će umrijeti. To pokreće čitav niz psihološki reakcija- smatra Bonni Green, stručni psiholog sa Sveučilišta Georgetown.

Zbog toga jedan od deset pacijenata pokušava ignorirati činjanicu da ima rak te se klone situacija i razgovora koji ih podsjećaju na tu bolest. Liječnike brine činjenica da zbog straha pacijenti izbjegavaju i odgađaju kontrolne preglede nakon liječenja. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • slavic 14.10.2011.

    žalosno takvih bolesnika ima na tisuče a kroz pakao prolaze i najbliži a kod nas nema adekvatne psihološke podržke na vrjeme!Zato mi se gadi slušati Jacu kad samo vadi da branitelji boluju od Ptp a šta je silovanima i pretučenim ženama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare