To je to što me zanima!

Nakon nekalorične salate jede se za 12 posto manje

Predjelo do 150 kalorija najbolji je saveznik vitke i skladne linije. Nakon predjela poput nekalorične salate za cjelokupna se ručka pojede puno manje
Vidi originalni članak

Kućni ili restoranski scenarij “Danas samo salata...”, poznat svakome tko stalno muči muku s kilogramima, trebao bi izgledati drukčije, kažu nutricionisti. Prva misao ili rečenica narudžbe trebala bi glasiti: “Počet ću sa salatom”. Žene koje se na početku obroka zasite niskokaloričnom salatom (rajčica, cikla, miješana) u cijelome ručku pojedu oko 12 posto kalorija manje. One koje jedu salatu s različitim sastojcima i punomasnim preljevom kao jedino jelo najčešće pojedu 17 posto kalorija više, pokazalo je američko istraživanje.
- Da bi se doista vidjeli rezultati, predjelo mora imati do 150 kalorija (npr. porcija salate od miješanog povrća) - tvrdi nutricionistkinja Barbara J. Rolls.

ŽITARICE
Šalica nezaslađenih cjelovitih žitarica s 2/3 šalice nemasnog mlijeka, pojedeno najkasnije 90 minuta nakon večere, može regulirati tjelesnu težinu, pokazuje istraživanje Sveučilišta Wayne u Detroitu. Ljudi koji su nakon večere, umjesto raznih grickalica, pojeli šalicu žitarica, na mjesec su u prosjeku gubili kilogram, jeli 100 kalorija manje noću i 400 kalorija manje tijekom dana.


ČILI
Sastojak čili papričica kapsaicin zagrijava, tj. potiče tijelo da još dvadeset minuta nakon jedenja čilija ubrzano sagorijeva kalorije. Uz to se hrana začinjena čilijem, zbog jakosti začina, treba jesti sporije nego inače. A sporije jedenje omogućuje mozgu da shvati kako je želudac pun te se na taj način izbjegava prejedanje, ističu stručnjaci.


GREJP
Ljudi koji su tri puta na dan nakon svakog obroka jeli pola grejpa ili pili dva decilitra soka od grejpa za tri mjeseca izgubili su oko kilogram i pol. Znanstvenici smatraju da mršavljenje pospješuju određeni kemijski sastojci grejpa. Osim toga, pomaže uravnoteženju razina inzulina i glukoze pa je preporučljiv ljudima koji boluju od dijabetesa.

MAHUNARKE
Mahunarke (leća, grašak, soja, bob) važne su za probavu i metabolizam jer zadržavaju vodu, prikupljaju toksine i sprečavaju zatvor. Sadrže visok udio proteina i vlakana, što pomaže stabilizaciji razine šećera u krvi te sprečava gomilanje masnoća (posebno u području trbuha).

PARMEZAN
Žene koje su jele porciju parmezana ili šalicu punomasna mlijeka na dan rjeđe su nakupljale kilograme od onih što su jele nemasne mliječne proizvode, piše u studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. Punomasno mlijeko sadrži više konjugirane linolenske kiseline, što pomaže sagorijevanje masti.

MASNOĆE
Ljudi koji su u danu unosili 33 posto kalorija iz masnoća smršavjeli su isto kao oni koji su jeli samo 18 posto masnoća

POVRĆE
Ljudi koji jedu voće mršave brže od onih koji ga ne jedu. To se ne odnosi na povrće jer se ono često jede s umacima

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Siljota 29.12.2009.

    Daj bokte ja sam doktorirao i prehranu i tjelovježbu, i mogu reć da su ovo najjobičnije gluposti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare